19 Kasım 2015 Perşembe

Amazon Nehri / Amazon River


    4000 metre yüksekliğindeki Güney And dağlarından doğan Amazon Nehri, 5800 kilometrelik yolu boyunca Peru, Kolombiya ve Brezilya topraklarını sulayarak, bütün Güney Amerika' yı batıdan doğuya doğru katettikten sonra Atlas Okyanusu' na dökülür.


    Uzunluk bakımından Mississippi ve Nil nehirlerinden sonra, dünyada üçüncü olduğu halde taşıdığı su bakımından en başta gelen Amazon Nehri, denize her saniye ortalama 100 000 metre küp su boşaltır. Denize döküldüğü kıyının üç yüz kilometreden daha uzun bir kesiminde, denizin rengi ve tuzluluk derecesi, bu coşkun ve çamurlu suların yaptığı akıntıyla değişir.


    Amazon' un bütün kollarıyla birlikte kapladığı alan, Anadolu' nun on katı büyüklüğündedir. Fakat, Güney Amerika' nın uzun nehri ve onun kolları, balta girmemiş tropikal ormanların içinden aktıkları için, nehrin geçiş yolları pek iyi bilinmez. İki yüz kilometre genişliğindeki halicin içinde, pek çok ada ve sayısız kumsal yer alır. Bazen rüzgarlar, Amazon Nehri' nin sularını büyük dalgalar halinde kaldırır ve nehrin aşağı çığırında gerçek nehir fırtınaları yaratırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder