25 Ocak 2015 Pazar
Medeniyetlerin Buluştuğu Yer; Trakya...
Medeniyetlerin buluştuğu yer; Trakya. Çünkü Kırklareri' nin kazası olan Vize gerçekten tam bir medeniyetler beşiği. Yunan Mitolojisi' ndeki ismi "BYZİA" olarak geçmekteymiş. Geçmişi bir çok tarihi buluşturan bu yeri gerçekten gezip, görmenizi öneririm. Şayet burası zamanında Trakya Krallığı nın başkenti niteliğinde olmakla beraberi İstanbul' un da Trakya Bölgesi ndeki kalesi mahiyetinde bir özelliğe sahipmiş.
Geçen yıl gidip, gezdiğim kadarıyla tarihi bakımdan gerçekten muazzam yapılar barındırıyor, halk bunun ne kadar değerini biliyor orası tartışılır. Küçük Ayasoyfa adı verilmiş bir kilise, Bizans İmparatoru Jüstinyen Dönemi' nden 6. yüzyıldan bu yana varlığını sürdürmekte. Günümüzde, Gazi Süleyman Paşa' nın camii ye dönüştürmesiyle camii hizmeti vermekte olan bu yapı; Dionysos Mabedi' nin bulunduğu temeller üzerine bazilika yapısında inşaa edişmiş bir yer. Zamanında çeşitli frekslerin izine rastlandığı bir yapı burası, altı sütun üzerine kurulmuş iki katlı küçük ama tarihi açıdan çok zenginlik taşıyan bir yapı niteliğinde.
Trakya' nın geçmişmişi boyunca bilinen ve kullanılmış ilk ve tek tiyatrosu olarak bulunan tarihi antik tiyatro günümüze dek iyi bir durumda ulaşmış. Efes Antik Kenti' in aksine bu tiyatro giriş ücreti vermeden kapı gibi açık tel örgülerin arasında geçerek, girip, gezebileceğiniz ve istediğiniz kadar fotoğraf çekebileceğiniz bir mekan. Taşlar mermer gibi çok kaliteli ve tiyatro anfisi genel anlamda çok büyük değil. Ama gününün koşullarında çok iyi hizmet verdiği belli. Etrafındaki eski köy evlerinin ortasında kamufile olmuş durumda. Burası da Bizans İmparatoru Jüstinyen Dönemi' nde M.Ö. 72 ile 76 yılları arasında ilk yapımı gerçekleştirilen bir antik tiyatro. O dönem ki insanların sanata olan merakını ve bu antik tiyatro da yaptıkları görüşmeleri ve toplantıları bir hayal etsenize, ne denli uzak fakat o kadar da gerçekçi.
Burayı ziyaret etmiş her gezginin mutlaka görmesi gereken Vize Kalesi' nin günümüzdeki kalıntıları. Kale her zaman olduğu gibi şehrin yükseğine inşaa edilmiş ve genel olarak manzaraya hakim ve rüzgarın eksik olmadığı bir bölge. İlk yapımına yine M.Ö. 72 ile 76 yılları arasında başlanmış bu yapı, en uzun Güney surlarının boyu 3-4 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Günümüzde manzaranın olduğu ön taraf balkon şeklinde tasarlanmış ve turist ile yerel halkın yararlanması için banklar yerleştirilmiştir.
Kral Mezarları tarihi her dönemde önem arz eden yapılar olmuştur. Burada da Tümülüsler olarak, yapılan kazılar sonucunda bulunan ve önemli kişilere ait olan mezarları ziyaret edebilirsiniz.
Vize kazısın bağlı bir yer olan Kıyıköy, özellikle yaz aylarında tatil severleri ve gezgin turistleri çekmektedir. Tarihi dokusu çok eskilere dayanan Kıyıköy ziyaretçilerine adeta Ege deymiş izlenimi hissettirmektedir. Burada olta içle balık avlamaya çıkabileceğiniz gibi, kayık ile açılabilir ya da deniz bisikleti ile grup olarak açılıp balık tutup, yüzebilirsiniz.
Kıyıköy de ziyaret edebileceğiniz bir manastır bulunuyor; Ayanikola ve kalesi. Burası çok ilginç bir oluşum resmen tepeyi kapsayan taşı oyarak inşaa ettikleri manastır, muhtemelen dönemin din adamlarının sığındığı ve dualar ettiği bir yapıydı. Her gelenin gezebildiği açık bir yer olan Ayanikola Manastırı yine Jüstinyen Dönemi ' nden kalma ve içeri doğru koridorlar oluşturan, labirentimsi tarzda bir yapı. İçinde muhtemelen dönemin din adamlarına ait olan küçük odalar bulunuyor ve günümüzde bu odalardan birbirlerine geçitler bulunuyor.
Aynı zamanda Kıyıköy' de gözlemleyebileceğiniz çeşitli karstik oluşumlar bulunuyor. Genel olarak Vize ilçesinde konaklayabileceğiniz 2-3 yıldızlı otelleri uygun fiyatlara bulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder