Eskiden Bursa denilince akıllara Yeşil Bursa imajı gelirdi. Ancak günümüzün betonlaşması ve şehirleri griye boyaması yüzünden Bursa da da yeşilden pek eser kalamaz oldu.
Ancak Bursa nın köyleri ve dağ etekleri hala yeşili bulabileceğimiz oksijenli alanlara sahip. Kestel e bağlı Saitabat Köyü de bunlardan biri. Köy girişindeki Saitabat Şelalesi nin alt kısmına kurulmuş bayındır köyü mahiyetinde bir yer. Tarihine bakılırsa 1. Dünya Savaşı esnasında gelen göçler sonucu terkedilmiş olarak bekleyen bu bayındır köyüne yerleşen 93 artvinli muhacirin oluşturduğu Artvin kültürünü barındıran güzel bir köy. Burası Uludağ ın en yüksek eteklerinde yer alan havası ve suyu temiz doğal bir mesire yeri niteliğinde. Öyle ki doğal kaynak sularını şişeleyip satan firmaların fabrikaları dahi bu köyün daha alt kısımlarında yer alıyor.
Saitabat Köyüne Nasıl Gidilir?
Bursanın merkezinden belediye otobüsleriyle gitmeyi tercih ederseniz, metro ile varabileceğiniz araba yatağı istasyonundan D/19 otobüslerine binmeniz yeterli olacaktır. Ancak kendi arabanızla gitmek isterseniz, şehir merkezinden Ankara yoluna çıkıp, 12 km kadar sonra yol üzerindeki çimento fabrikasının ardındaki yoldan Derekızık Köyü tarafına doğru devam ederek, Saitabat Şelalesi ne ve köyüne ulaşabilirsiniz.
İçinde çok fazla tarım alanı ya da tarıma müsait yeri yok. Köydeki villalar görülmeye değer güzellikte ve artık turizm açısından da ismini duyurmaya başladığı için gezmeye gelen turistlerden de kazanç sağlayabiliyorlar. Bursaya 24 km uzaklıkta dağların koynunda yer alan bu güzel yeri özellikle ilkbahar aylarında gezip görmek bir harika.
Köyde Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği yer alıyor. Burada köye özgü birbirinden güzel yöresel yiyecekleri yiyebilir ve nostaljik ahşap binanın balkonlarından manzaraya karşı keyif yapabilirsiniz. Güler yüzlü bu girişimci kadınlarımızın el emeği tamamen organik gıda ürünlerini giderken satın alıp götürebilirsiniz.
Özel günleriniz nişan, söz, kına gibi törenlerinizi bu nostaljik yerde köy havası eşliğinde gerçekteştirebileceğiniz gibi iş toplantılarınız için de çok uygun bir mekan olacaktır. Tabi köyün etrafını gezip muhteşem Saitabat Şelalesi ni de görmeyi ihmal etmeyin. Etrafta uygun piknik alanları da var ailecek gidip pikniğinizi de yapabilirsiniz.
Dernek hakkında daha fazla bilgi edinmek için de BURAYA tıklayın...
Ülkemizin ve dünyanın doğa harikası yerlerini veya tatil yörelerini tanıtıp okuyucuyu bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür eder, saygılar sunarım.
YanıtlaSilİlginize çok teşekkür ediyorum Hasan bey sevgilerle..
SilSaitabat tam anlamıyla cennet bir köydür. Doğal güzellikleri için biraz gezinti yapılmalıdır. Yoksa gelip görmek yetmeyebilir. Şelale ve restoranlar dışında harika bir fauna sunmaktadır. Yine de bu doğa cennetinin bozulmaması gerekiyor. Gidenler de bulduğu gibi bırakırsa ancak korunabilir.
YanıtlaSil