Bursa Nilüfer Müzik Festivali 2016 _Festival Notları_
Herkese merhaba arkadaşlar Nilüfer Müzik Festivali' ni de arkamızda bıraktık. Eğlenceli bir hafta sonunun ardından neler yaşandı, nasıl geçti, ne gibi eksiklikler vardı bunları paylaşmak istiyorum.
Nilüfer Müzik Festivali
Bursa' nın Nilüfer İlçesi' nde Balat Atatürk Ormanı' nda gerçekleştirilen festivalin bu yıl ikincisi düzenlendi. Ama aslında Müzik Festivali olma yoluna bu yıl girmiş gibiydi. Çünkü geçen yıl ilk olarak yapıldığından çok fazla eksiklik yaşanan organizasyonda biletler 5 liraydı, ortam karma karışıktı, alkol yasaktı vs. Fakat bu yıl biraz daha olgunlaşmış bir organizasyonla karşımıza çıkan festival seneye büyük ihtimalle çok daha iyi olacaktır.
3-4-5 Eylül 2016 tarihlerinde düzenlenen festivale girişler cuma olurken kamplı kombin alanlar pazartesi öğlen 12 ye dek kalabildiler. Düzenli saatlerdeki shuttle servisler sayesinde festival alanına gelmek sorun olmadı. İlk gün upuzun bir kuyruk açılmayan festival kapıları ve sıcak hava biraz sorun gibi görünse de ee festivalin de olayı sürekli bir takım sıralara girip beklemek zaten (wc kuyruğu, duş kuyruğu v.b.). Sonuç olarak sıranın azalmasını bekleyip akşamüstü alana girdik, kapı görevlileri de biraz yorulmuş olacak ki çantalarımızı fazla aramadılar bile. Halbuki ilk giriş yapanların çantaları didik didik arandı ve pek çok şeye el konuldu. Zaten festivale getirilmemesi gerekenleri net şekilde açıklansa da bu olaylar olacağı da kesindi. Muhtemelen uyku tulumları, çadır çantaları arasına sıkıştırılıp içki falan sokan olmuştur, çadır bölgesinde içen içiyordu, tabi sürekli gezen güvenlik gördüğü gibi el koyup, çadır araması yaptı bilesiniz.
Nilüfer Müzik Festivali Konser Notları
Konserler de gündüz en keyif aldıklarım Flört, Can Gox, Pinhani ve bazı yabancı alt grup performansları da fena değildi. Gece konserlerinde BabaZula Ft. Seyyal Taner sahnede çok kalamasalar da (çünkü Duman çıkacaktı) 80'lere uzanan güzel şarkılar seslendirdiler. Ceylan Ertem umduğum gibi olmadı; yeni albüm tanıtımı yapar gibi gelmiş 4-5 şarkı söyleyip eski coverlarından 1-2 tane patlatıp gitti. Herkes daha fazla eski şarkısını dinlemek istiyordu. Ama humanist ve sempatik kişiliği sahneden inip seyircilere daha yakın olması ayrı güzel yanıydı.
Duman konseri çok kişi topladı fakat ilk günde çıkan Kaan Tangöze' den sonra ikinci gün çıkan Duman performansını da ben açıkçası beğenmedim. Kaan' ın konser performanslarını bilen bilir ne söylediği pek anlaşılmaz, aşırı kafası güzel çıkar sahneye falan o yüzden tam benlik olmasa da seven seviyor. Ama en son çıkan grup olan Athena çok daha iyi coşturdu diyebilirim. Hatta öyle ki süresinden fazlaca sahnede kaldı, son şarkı deyip yarım saat daha çaldı. Sonra da Gökhan "Hadi artık yorulmadınız mı gidin yatın dedi" :) Sempatik ve sevimli kişiliği ve güzel bir müzik performansı ile konserler tamamlandı.
Nilüfer Müzik Festivali Alkol Sorunu
Geçen yıl ilk düzenlenen konserde alkol satılmaması, konser alanına alkol sokmanın yasak olması, gençleri yakınlardaki marketleri yağlamayıp, etraftaki çimenlerde içmeye yöneltmişti. Bu sefer festival alanında alkol satılıyor ancak dışarıdan sokmak yine yasaktı. Festival alanının da her yerinde değil sadece belirli bir bölümünde alkol satımı vardı (üçüncü sahnenin bulunduğu yerde) orada da gece konserler bitince 2 ye kadar disco müzikleri falan çalındı. Bira fiyatları 10 liradan satıldı. Birinci sahneye bakan çimenlik alanda oturup alkol alınıp, müzik dinleme olanağı sunulması bu yılın artısı diyebiliriz. Güvenlik kapılarda sürekli bileklik kontrolü yapıyor, 18 yaş altı alkollü bölüme giremiyordu.
Nilüfer Müzik Festivali Kamp Alanı
Kamp alanında istediğiniz her yere kamp atamıyorsunuz, görevliler sürekli boş yer bulun çadırı kurun diye sıkıştırıyor. Çadır alanına haddinden fazla çadır sığdırılınca, mini bir çadır kent görünümüne büründü. Çadırı paralel olarak en yukarı tellerin yanına kurmak iyi oluyor da bayır olmasından dolayı aşağıya inip çıkmak biraz sıkıntı. Ayrıca çoğu ağacı yer açılsın diye kesmişler ve zeminin çok düzgün olmaması yüzünden çadırımızın tabanı 3-4 yerinden delindi. Ayrıca kampın diğer tarafındaki bizim geçemediğimiz sık ormanlıktan 1,5 metre uzunluğunda bir yılan bazı kamp çadırlarına salça olmuş, fakat kimse zarar görmeden (yılan da dahil) görevliler tarafından alınarak ormana geri bırakılmış. Sabah saatlerine karşı çadırdayken benim kulağıma bir kaç kurbağa sesi gelmişti ama kendileriyle hiç karşılaşmadım.
Festival kampının bir diğer bombası da bir gece herkes yatmışken çadırını bulamayıp "Yeşil Çadır" diye bağıran kişi :) Kime sorsanız hatırlar en son bulduğunda da "sonunda buldum yeşil çadırı" diye bağırdı da herkes alkışa tuttu zavallıyı :D
Festival kampının bir diğer bombası da bir gece herkes yatmışken çadırını bulamayıp "Yeşil Çadır" diye bağıran kişi :) Kime sorsanız hatırlar en son bulduğunda da "sonunda buldum yeşil çadırı" diye bağırdı da herkes alkışa tuttu zavallıyı :D
Kamp alanı çıkışında bina tuvaletler var, sabah 9' dan sonra özellikle kızlar tuvaletinde fena sıra oldu :) Ama bunun dışında plastik kabin tuvaletler getirilmiş ve aynı bina tuvaletlerden festival alanının aşağı kısmında ve yukarı alkollü kısmında birer tane daha bulunuyordu ve sabah daha tenha oluyordu.
Telefon şarjları için standlar vardı, bırakıp tüm gün boyunca 5 lira karşılığında şarjı kullanabiliyordunuz. (Adamlar fena para kazandı :) Bir dahaki festivale powerbank götürmek sanırım daha mantıklı olacak, çünkü bazen şarj kuyruğu da fazlasıyla çok olabiliyor.
Nilüfer Müzik Festivali Yemek Standları
Nilüfer Kadın Dayanışma Derneği gibi derneklerin kadınlarının yapıp getirdiği hamur işi tarzı gözleme (5 lira), sigara böreği (iki tane 1 lira), hamur kızartması (tane 1 lira), kısır (ufak tabağı 3 lira) ve pek çok tatlı yiyecekler dışında, köfte ekmek (10 lira), çiğ köfte dürüm (5 lira) gibi ürünler daha pahalı olan pizza, hot dog standları da mevcuttu. Festivalin sponsorlarından Uludağ Gazoz buz gibi beleş gazoz dağıttı ve diğer sponsor Arçelik de Türk Kahvesi ikram ediyordu. Festival alanında ara ara çoklu çeşmeler var buralardan su içebilirsiniz. Çünkü standlarda sadece damla su vardı ve 1 liraydı, bildiğiniz gibi Bursa' da çeşmeden su içilebiliyor ve Damla sudan bence daha iyidir.
Festivalde kamp+festival ilk 40 liraya sonralarda 50 ye son gün 80 liraya satıldı. Normal kampsız kombin ilk 20 lira, sonra 30 lira, son gün ise 50 liraya satıldı. Kamplı kalanlar festival alanına her giriş çıkış yaptığında yine didik didik arandı, hatta cüzdanların içine dek bakıldı, o bayağı sıkıydı bazılarına göre iyi bazıları için kötü bu kadar sıkı olması, ben çekimserim :)
Nilüfer Müzik Festivali Etkinlikleri
Festivalin konsepti Alice Harikalar Diyarı üzerine kurulu olduğundan, pek çok sevimli etkinlikler yapıldı. Şapka atölyesinde herkes kendi tarzında şapkalar yaptı, ahşap atölyesinde de güzel çalışmalar yapıldı. Bunun dışında zıplama ve tırmanma alanları vardı. Escapist oyunu özellikle arkadaş grubu ile gelip kafeslerden kaçmaya yönelik keyifli bir oyundu. Sabah saatlerinde de bir takım toplu oyunlar oynandı ama katılma şansım pek olmadı :) Kitapseverler için ücretsiz kütüphane bulunuyordu. Çok fazla kitap çeşidi olmasa da hoştu. Genel olarak çalışanlar çok ilgili ve güler yüzlüydü, tuvaletler sürekli temizlense de tabi bu kadar kalabalıkta hoşnutsuzluklar yaşandı. Çöpler görevliler tarafından sürekli toplandı ve revirdeki görevliler çok ilgiliydi.
Nilüfer Müzik Fest
Genel olarak toparlamak gerekirse ikinci bir organizasyon olarak eksikler olmasına rağmen yine de eğlenceliydi, ben sevdim; şehir dışından da çok gelenler oldu özellikle Zeytinli Müzik Festivali' nden gelen çok vardı. Pek çok renkli karakterle aynı ortamda bulunup müzik dinlemek keyifliydi, bana bir kez daha müziğin dilinin evrensel olduğunu hatırlattı...
Bursa Nilüfer Müzik Festivali 2016 Festivalden İnciler Videom Hazır Aşağıdan İzleyebilirsiniz :)