25 Ekim 2014 Cumartesi

Portekiz' in İncisi: Lizbon


    Portekiz' in en büyük şehri aynı zamanda da başkenti oluyor Lizbon. Avrupa' nın en batı ucu ve İber yarımadasının en güzel şehirlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Tam tatillik, gezmelik olarak Avrupa' nın en sıcak şehirlerinde biri, tipik bir Akdeniz İklimi mevcut.
    Baxia ismindeki şehir merkezi Unesco' nun Dünya Mirası listesine girmiş bir yer. Şehrin belirli yerlerinde semtleri birbirine bağlayan Neogotik tarzda asansörler bulunmakta. Çoğu döneme ev sahipliği yapmış olan şehirde mimari olarak: Barok, Roma, Gotik v.b. mimaride yapılar görmek mümkün. Özellikle sonbahar ve kış sezonunda yolunuz düştüyse Lizbon' un opera salonunda birçok gösteri izleme fırsatınız olacaktır.
Rio De Janeiro' daki tepede bulunan Corcovado anıt heykeli yani İsa' yı simgeleyen heykel benzeri bir heykelde Lizbon' da tüm şehre hakim bir yerde kollarını açmış olarak bulunmakta. Bu anıt heykel ise; II. Dünya Savaşı' ndan sonra savaşın bitişine ve kurtuluşa şükran amaçlı yapılmış.
    Eğer Lizbon' a Haziran ayında yolunuz düşüyorsa; Haziran' da beş gün süren ve caddelerde kutlanan bir festivali var bunu görmeden, katılmadan dönmeyin.
    Şehir merkezinde yer alan en büyük park; Parque Eduardo VII isminde, açılışı sırasında orda bulunmakta olan İngiltere Kralı' ndan almış adını. Oldukça güvenli bir ulaşım ağına sahip gelişmiş bir şehir. Sevimli sarı tramwayları bulunan şehirde aslında bunlar turistler için gezmenin güzel bir yolu. 28 numaralı tramway hattında Lizbon' u görmek için gezi yapabilirsiniz.
 Lizbon' un kalbinin attığı, uğrak yerlerin, alışveriş merkezlerinin bulunduğu ve gece hayatının canlı oldu yer ise: Bairro Alto. Burada gençlerin uğrak yerleri istediğiniz her tarzda bar ve gece klübü bulacağınız eğlence merkezi bölgesi. Baxia' dan Bairro Alto' ya ulaşmak için bahsettiğimiz şehir asansörlerini kullanmanız yeterli.
    Lizbon şehri de; ilginç bir şekilde İstanbul misali yedi tepe üzerine kurulmuş bir şehir. Ulaşım yüz yılı aşkın yaşlarda tramwaylar ve üç adet füniküsü ile dahada canlanıyor. Gezip görülesi, farklı bir tatil deneyimi yaşatacak bir şehir olduğu kesin. Farklı mimarileriyle harika fotoğraflar çekip, Portekiz mutfağının farklı yemeklerini deneyimleyebileceğiniz bir gezi olacaktır...

2 yorum: