27 Kasım 2015 Cuma

Kotor Ağızları Nasıl Meydana Gelmiştir?



    Adriyatik denizine bakan Yugoslavya kıyıları çok girintili çıkıntılı olduğu için zamanla irili ufaklı adalar haline bölünmüştür. Bu bölgenin güneyinde, ilgi çekici bir Akdeniz Fiyordu olan Kotor Ağızları yer alır.
    Montenegro' daki Kotor veya eski adıyla Cattaro Ağızları, birbirlerine, doğal dar geçitlerle bağlanmış birçok koydan oluşan derin bir körfez meydana getirir. Bu körfez, dördüncü jeolojik zamanda deniz seviyesinin yükselmesiyle, bölgedeki vadilerin su altında kalmasından doğmuştur.
    Körfezin durgun, masmavi sularına, kilise, manastır veya kale yıkıntılarıyla dikkat çeken küçük adalar serpilmiştir. bölgeye hakim olan çıplak ve yüksek dağlar, sarp yalıyarlar halinde denize uzanırlar. Küçük, sevimli koyların hemen hepsinde balıkçı limanlarına rastlanır.


    Kayalar üzerindeki resimler, tarih öncesi çağlardan beri bu bölgede insanların yaşadığını gösterir. Roma' lılar burada, soylular adına çiftçilik yapan kolonların yerleştiği Cattarum şehrini kurmuşlardı. Bugün Kotor, Avrupa' nın en güzel yerlerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder