13 Kasım 2015 Cuma

Titicaca Gölü, Bolivya-Peru



    And' lar Cordillera' sında, 3812 metre yüksekliğindeki bir yaylanın üzerinde yer alan ve dünyanın en yüksek gölü sayılan ünlü Titicaca Gölü, Güney Amerika' daki iki devlet  arasında paylaşılmıştır; Bolivya ve Peru.
    Tektonik olaylar sonucu oluştuğu sanılan Titicaca Gölü, 6900 km2 yi bulan yüzölçümüyle gölden çok denize benzer; Cenevre Gölü (veya Liman Gölü) gibi on iki tanesini alacak kadar büyüktür! Gemi işletmeye elverişli olduğu için, Bolivya ile Peru arasında en iyi ulaşım yolu sayılır. Berraklığı dillere destan olan sularında cins cins, boy boy balıklar kaynaşır.


    Verimli kıyılarında, gözün alabildiğine yulaf ve mısır tarlaları uzanır. Bu yüzden, gölün çevresinde kalabalık bir kızılderili topluluğu barınır ve bütün geçimini Titicaca Gölü' nden sağlar.

    Suyun kıyısında yetişen kamışlarla kayık yapılır, başka cins ve daha ince kamışlardan örülen hasırlarda bu orjinal kayıklara yelken diye takılır. Hatta, bazı balıkçı köyler, kurutulmuş ve üst üste yığılmış kamışlardan yapılan büyük yüzer adaların üzerine kurulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder