19 Mart 2018 Pazartesi

Instagram Fenomeni Olan Kadın Pilot Eser Aksan Erdoğan

Instagram Fenomeni Olan Kadın Pilot Eser Aksan Erdoğan

    Pegasus Hava Yolları’nda toplam 716 pilot var. Bunların sadece 28 tanesi yani yüzde dördü kadın. Eser Aksan Erdoğan da o pilotlardan biri. Hayalini gerçekleştirmiş ve  pilot olmuş. Hatta aynı zamanda da bir gezgin, bugüne kadar 60 ülkeye ayak basmış… Hayatından oldukça memnun. Çoğu zaman takdir edildiğini söylüyor. Ancak hayal kırıklıkları da yaşadığı oluyor. ‘Uçağı kadın pilot uçaramaz’ diye yolculardan biri uçaktan inmek bile istemiş... İşte Eser Aksan Erdoğan’ın ilginç pilotluk ve seyahat hikâyesi…

Hayallerinin Peşinden Gidip Pilot Oldu

    Hollanda Dordrecht de doğan 33 yaşındaki Eser Aksan Erdoğan Üniversite eğitimini bitirene kadar orada kaldı. Onun çocukluğundan beri pilot hatta savaş pilotu olmak gibi bir hayali vardı. 
    Ailesinin istememesine rağmen 17 yaşında iken Hollanda'da askeri pilotluk sınavlarına katıldı. Fakat ilk aşamalarda elenmiş olması ailesini sevindirse de o hayal kırıklığına uğramıştı.
    Daha sonra bu hayaline ara vererek Hollanda'da Uluslararası ticaret ve işletme okudu ve ardından master yaptı. Bu alanda bir yıl kadar çalışırken dahi aklında hep pilotluk hayali vardı.

    Türkiye'ye özlem duyması İstanbul'un da ona çekici gelmesiyle İstanbul'a gelerek bir süre burada çalıştı. Türkiye sutopu takımına girdi ve Adalar Su Sporu Kulübü'nde Türkiye şampiyonu oldu.
    Bir ilanda THY'nin pilot aradığını gördü. Bunu bir fırsat olarak gördü ve uçuş akademisine kaydını yaptırdı. Fakat bu da denkliği olmadığı için gerçekleşemedi. Pilot olma istediği yine tüm hızıyla geri gelmişti. Türk Hava Kurumu'nun uçuş okuluna başladı. 2,5-3 yıl süren zorlu bir eğitimden sonra Pegasus'da çalışmaya başladı.

Pilot Olmaya Daha da Yaklaşmıştı

    Çok zorlu sınavlardan sonra ancak pilot olabilmişti. 14 kişi arasında tek kadın pilot adayı oydu.
3 yıl önce ise kendisi gibi pilot olan eşi Volkan Erdoğan ile tanışıp evlendiler. 4 yıldır Pegasus firmasında pilot olarak çalışan Eser Aksan Erdoğan "kadın olarak azınlığız" diyor.
    Şu an ikinci pilot olarak çalıştığını ve kokpitte sağ tarafta oturduğunu. bazen birinci kaptanların özellikle anonsu onun yapmasını istediklerini söylüyor. Tebrik edenler olduğu gibi kadın pilot olmasından rahatsız olanlar da oluyormuş.

Kadın Pilot Uçağı Uçuramaz Bile Denmiş

    Anlattığı bir anısında "Trabzon uçuşunda kabin amirinin kokpite gelerek, bir yolcunun uçaktan inmek istediğini. Karı mı o bizi uçuracak" dediğini anlatıyor.
    Bazı yolcuların inişleri beğenmediğini de ekliyor. İnişlerin yüzde 99.9'unun manuel olarak yapıldığını otomatik inişin çok nadir olduğunu söylüyor. Genellikle Sabiha Gökçen Havalanı'na manuel iniyorlarmış.

Kadın Pilot Sayısı Çok Az

    Kadın pilotların sayısının Türkiye'de bu kadar az olmasının sorun olmadığını Dünya'da da bu oranın yüzde 4-5 seviyelerinde olduğunu ekleyen Erdoğan, pilot olma hayali olan kadınlara ilham vermek istediğini söylüyor.
    Henüz çocuk yapmayı düşünmediğini ekleyen Eser Aksan Erdoğan hem çocuk hem de kariyer ihtimalinin bu iş ile yürümeyeceğini ve çok yoğun uzun saatler çalıştığını söylüyor. Hatta bazen eşi ile 2-3 hafta görüşemedikleri bile oluyormuş.
    Bütün izinlerinde eşi ile Dünya'yı gezmeye ve çeşitli etkinliklere katılmaya çalışyorlar. Şu an 60 kadar ülkeye gitmişler ve gitmek istedikleri çok daha fazla yer var.
    Aynı zamanda gezdiği her yeri ve birbirinden güzel fotoğrafları paylaştığı instagram hesabı ile de 124 bin takipçisi olan Eser Aksan Erdoğan instagramın yeni fenomeni olacak gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder