18 Aralık 2014 Perşembe

İsveç’ in Sevimli Başkenti; Yeni yılda Stockholm da...


    Herkes yeni yılda bir yerlere gitmeyi hayal ediyor. Kimileri gidecekleri yerlerin planlarını yapıyor, bu bir gece eğlencesi, yılbaşı balosu ya da yeni yıla bambaşka bir ülkede girme adına yapılmış bir seyahat planı olabilir. Yeni yılda bir İskandinav ülkesi olan İsveç de girmeyi düşünürseniz, bu yazım tam sizlik olacak. Yılbaşı ve karın yağması ayrılmaz eküri niteliğinde, işte Stockholm da ikisini de bir arada bulabileceksiniz. Meydandaki binaların boyutunda dev çam ağacının ışıkları şıkır şıkır yanarken, bir yandan da kar atıştıracak ve siz kendinizi yeni yılın büyüsüne kaptıracaksınız.
    Bir gezgin olarak, anılarınıza ve tabi ki fotoğraf albümünüze yeni resimler, anılar eklemeniz için paha biçilmez bir yer Stockholm... Şirin pastel renklerdeki evleri, ilginç çizgifilm mimarisi gibi ve küçük aynı tarz pencereleri aslında, inanılmaz bir düzen içerisindeler. Stockholm’ a giden bir gezgin olarak, bilmeniz ve gezmeniz gereken yerler var onları anlatayım ki; göremeden, gezmeden geri dönmeyin. Şehri panaromik açıdan görmek, ve tam anlamıyla neredeyse kuş bakışı izleyebilmek için gitmeniz gereken en önemli yer; Ericsson Globe ya da bir diğer adıyla Küre Arena. Bu büyüleyici yapı denizden tam 130 metre yükseklikte bulunuyor ve şehrin tüm manzarasını gözler önüne seriyor. Buradan sonra hediyelik eşya dükkanlarından, kendinize ve sevdiklerinize bir kaç hatıra satın alabilirsiniz. Kültürel açıdan bir çok etkinlik fırsatı sunan Stockholm da yıl boyunca süren, çağdaş fotoğrafların bulunduğu ya da daha farklı çeşitli sergileri gezebilmek için; Fotografiska yani İsveç Fotoğraf Müzesine uğrayabilirsiniz. Dünyanın fotoğrafçılıkla ilgili en önemli yerleri arasında bulunan ve son yıllarda çok fazla ziyaretçinin ziyaret ettiği bu müze, kesinlikle görülmeye değer.
    Benim tahminimce her gezgin, doğayı ve doğal olan tüm unsurları sever ve sevmelidir de. Çünkü gezmenin, yaşamanın, seyahatlerin nedenlerinin arasında en önemlisidir doğayı keşfetmek. Eğer sizde böyle düşünüyorsanız Stockholm’ u çok seveceksiniz çünkü; 9,5 kilometrelik devasa bir yeşil alanı kaplayan, Royal Ulusal Şehir Parkı (Royal National City Park), her yıl bir çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. En önemli özelliği ise Dünyanın ilk ulusak şehir parkı olmasıdır. Tüm doğasever gezginler ve turistler bu parkta yüzlerce yıllık ulu meşe ağaçlarını, gölleri, kanalları görebiliyor. Bunların yanı sıra park içinde; oteller, kaleler, müzeler, bir çok çeşitte spor imkanları ve tarihi evleri barındırıyor. Büyük bir keyifle keşfedeceğiniz muazzam bir yer olduğunu göreceksiniz.
     Her kanalların olduğu şehirde yapmanızı tavsiye edeceğim şey tekne turu olduğu gibi burada da tavsiyelerin arasında tekne turu yaparak, tüm şehri, köprüleri, birbirinden ilginç binaları gözlemleyebilir, fotoğraflar çekebilirsiniz. Stockholm’ da bir çok sayıda müze bulunuyor tabi ki hepsini birden kaldığınız süre boyunca gezemeyebilirsiniz fakat Modern Sanatlar müzesini mutlaka gezmelisiniz. Herkesin çok iyi tanıdığı bir çok ünlü ressamın eserleri bu müzede mevcuttur. Müze 1958 yılından günümüze kadar devam etmektedir. Picasso, Derkent, Dali, Matisse gibi önemli ünlü sanatçıların eserlerini ziyaretçileriyle buluşturmaktadır. Bunun yanı sıra tarihe meraklı gezginler için önereceğim bir müze daha bulunuyor. Bu sizleri tarihte yolculuk yapmanızı sağlayıp, çok daha eskilere götürecek bir yer; Vasa Müzesi. Titanik kazasından yüzyıllar öncesinde yaşanmış, 1628 yılında batmış Vasa gemisinin sergilendiği bir müze burası. Burası, Vasa Gemisinin 1961 yılında batıktan çıkarılıp %95 e yakın orjinal parçaların korunarak sergilendiği çok ünlü bir müzedir.
    Stockholm mutfağını da seveceğinize eminim. Bir çok farklı lezzetler tadabileceğiniz bir şehir burası. Restoranların genelde pahalı olduğunu duyacaksınız ancak iyi bir araştırma ile bütçenize uygun yerler bulabilirsiniz. Modern İsveç mutfağının izlerini hiç kaybetmediği restoranlarda, Dünyaca ünlü İsveç köftesini tadabilirsiniz. Tatlı olarak, -kanelbullar- denilen tarçınlı rulo çöğrekler, kahvatıda özel ince çıtır ekmekler yiyebilirsiniz.

    Yeni yılda Stockholm çok canlı, eğlenceli, ve huzurlu olacaktır. Henüz planını yapmayan gezgin varsa belki bu yılbaşında İsveç’ in kültürel ve doğayla iç içe olan başkenti Stockholm’ u tercih ederler...

2 yorum:

  1. Merhabalar;
    yılbaşında hava durumu nasıl oluyor acaba. Aşırı soguk mu yoksa idare eder mi?

    YanıtlaSil
  2. Stockholm kenti genel anlamda yıl boyunca aşırı kuru soğuk dediğimiz havaya maruz kalmıyor. Yumuşak bir kışı var nispeten kış mevsimi için ılık denilebilir :)

    YanıtlaSil