18 Eylül 2015 Cuma

Çanakkale Boğazı' nda Nereler Gezilir


    Marmara ve Ege Denizlerini birleştiren Çanakkale Boğazı, İstanbul boğazının iki katı uzunluğundadır ve İstanbul Boğazı' ndaki iki ters akıntı burada da görülür; Karadeniz' in az tuzlu suları üstten Ege' ye akar. Akdeniz' in tuzlu suları da dipten Marmara' ya geçer.
    Çanakkale Boğazı' nın eski adı " Hellespontos" tur. Efsaneye göre, kral Athamas' ın kızı Helle, altın postlu koça binip boğazı geçerken denize düşmüş, onun için buraya Helle denizi denilmiş. Barı dillerinde ise bu boğaza, Truva Kralı Dardanos' un kurduğu şehrin adından esinlenerek Dardaneller boğazı derler.


    Ortaçağ' da bu şehir yıkılmış ama, Türklerin her iki yakada kurdukları kalelere Avrupa' lılar Dardanellia dedikleri için bu ad kalmış. Çanakkale Boğazı' da tıpkı İstanbul Boğazı gibi, akarsuların açtığı eski bir vadiymiş; dördüncü jeolojik zamanda deniz altında kalan bu vadi bir boğaz şeklini almış.


    Boğazın bütün girinti ve çıkıntıları hesaplanırsa, Avrupa kıyısının uzunluğu 78 km, Asya kıyısının uzunluğu da 94 km' dir. Rumeli yakası boğaza doğru dik yamaçlarla iner, Anadolu yakasında kıyı ovaları uzanır.
    Çanakkale' de Gezilecek Yerler ve Çanakkale Tatil Rehberi için BURAYI tıklayın

2 yorum:

  1. Dur yolcu bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir.. Çanakkale muhteşem bir yer :)

    YanıtlaSil
  2. çanakkele gerçekten çok güzel bir şehir, herkes kesinlikle gezmeli

    YanıtlaSil