18 Kasım 2015 Çarşamba

Devler Kaldırımı / Giant' s Causeway


    Britanya adalarının başlıcalarından biri olan İrlanda' nın kuzeyinde, soğuma sırasında değişik şekiller almış yanardağ lavlarından meydana gelen ve çok geniş bir alanı kaplayan garip manzarayla karşılaşılır; Devler Kaldırımı (Giant' s Causeway)

Devlet Kaldırımı Nasıl Oluştu?

    Sayıları 40000' i aşan bazalt sütunları bu ıssız bölgede, irili ufaklı mezar taşları gibi göz alabildiğine yayılmıştır. Halk arasında anlatılan bir efsaneye göre bu taşlar, adanın ilk sakinleri olan dev İrlandalı' ların döşediği zafer yolunun kalıntılarıymış. Aslında Devler Kaldırımı, birden soğuyarak, paralel kenarlı büyük prizmalar halinde buharlaşan yanardağ lavlarından meydana gelmiştir.

Yanardağı Lavlarının İnanılmaz Kalıntıları

Devler Kaldırımı olayının bir benzeri de Fransa' da meydana gelmiş, Massif Central' daki Espaly, Bort ve Saitn-Flour orgları ortaya çıkmıştır. İrlanda' daki bazalt prizmalarına alışkanlıkla hep Devler Kaldırımı dendiği halde bu sütunlar, kimi yerde merdiven basamaklarını, kimi yerde bir tribünü, kimi yerde ise; bir amfiteatrı ya da denizin altında uzaklara dek devam eden bir arnavut kaldırımını andıracak şekilde dizilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder