İpek Yolunun tam kalbinde yaylaların oluşturduğu bir cennet adeta Gümüşhane. Gözleri dünyaya rengarenk bakan insanların yaşadığı muazzam bir şehir.
Doğanın en güzel renklerinin hediye edildiği şehir, tarihinde de mehşur İpek Yolu nun en gözde duraklarından biriymiş. Karadeniz Bölgesi nin birbirinden güzel şehirlerinden belkide tarihindeki tozlu geçmiş ve yaşanmışlığı en fazla olan şehirlerinden biri.
Milattan 3500 yıl önce hayatın başladığı şehir, şimdiki zamanlara ulaşana dek sayısız ulus tarafından yönetilmiş ve bu ulusların birbirlerinden çok farklı kültürlerini içinde sentezlemiş. Bu da tarihini ve kültürünü otomatik olarak zenginleştirmiş. Kesinlikle keşfedilmeye değer bu kentte ayrıca, 450 yi aşan yayla da bulunuyor.
Gümüşhane' de dik yamaçların üzerine konumlanmış birkaç köyün ortak adı "Santa" ve zor ulaşılabilir olması ile de insanda apayrı bir keşfetme arzusu uyandırıyor. Karadeniz Bölgesi' nin bu ulaşılması en zor olan dağlık noktası denizden tam 2 bin metre yükseklikte ve günün büyük kısmı da mistik bir şekilde sislerle kaplı, oldukça gizemli görünüyor.
Gözler yeşilin binbir tonuyla canlanırken, bol oksijenliği havanın benzersiz temizliği gri şehirleri solumaya alışmış ciğerlere ilaç gibi gelip, başınızı döndürebilir. Bir yaz ayında "Santa" da bir doğa yürüyüşü düzenleme planımı gizlice zihnimin bir köşesine not ettim bile.
Eski Türkmen Diyarı Kürtün
Gümüşhane nin Kürtün ilçesinin eski adı Kürtün-i Bala. Anadolu Türkmen tarihinde çok önemli bir yere sahip. Birçok Türk boyunu bünyesinde bayındırması yanı sıra Türkmen Çepnileri' nin de merkezi kabul ediliyor bu ilçe. Yaylacılık oldukça yaygın bir şekilde Kürtün ilçesinde devam ederken, Türkmen kültürünün de bölgeye hakim olduğunu görebilirsiniz.
Kürtün ilçesi yayla turizminin en muhteşem hali olan yayla şenliklerini her yıl düzenleyerek yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Ayrıca barajında da her yıl çeşitli su sporları düzenleniyor izlemeye değer.
Kromni Vadisi
İsmi az duyulmuş, kimselerin pek bilmediği saklı bir cennet Kromni Vadisi... Gümüşhane' nin Yağlıdere Köyü sınırlarında yer alan Kromni Vadisi gizli saklı kalmış ancak içinde barındırdığı tarih oldukça etkiyici. Burada birbirinden güzel yüzlerce anıtsal konak, köprü, çeşme ve kilise yer alıyor. Kromni Vadisi tarihi açıdan bir hayli önemli. Buraya yolunuz düşerse gezebileceğiniz 2 manastır, 33 şapel ve 34 kilisenin yanı sıra muhteşem konakları ve tarihi köprüleri de görmeye değer. Tabiki hepsini gezmeye vaktiniz olamayabilir ancak tarihi yapılardan en önemlisi Çayıroğlu Kilisesi, Ortayayla Kilisesi, Soruhan Kilisesi, Zembelek Kilisesi, Alikinos Kilisesi ve Muharakaya Kilisesi. Kromni Vadisinde Rum ve Yunan kökenli kişilerin haricinde Hristiyan Türk, Müslümanlar, Alman, Macar, İran ve Arnavut kökenli insanlarda tarihte yaşamlarını sürdürmüşler. Bu bölgedeki İmera Manastırı da gelmişken görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor.
Satala Antik Kenti
Gümüşhane Kelkit ilçesinde yer alan tarihinde Hitit, Makedonya, Asur, Bizans ve Roma uygarlıklarını barındırmış Satala Antik Kenti ziyaret edilebilecek diğer noktalar arasında. Antik kent Sadak Köyü sınırlarında bulunuyor. Burasının keşfinde 15. yüzyıla ait Legio Apollinaris armalı tuğlalar bulunmuş ve Satala Antik Kenti olduğu fikrine bu şekilde kesin olarak varılmış. Satala Kalesi su kemerleri kalıntıları, tiyatrosu, agorası ve diğer yapıların kalıntıları görülebilecek durumda. fotoğraf ve antik kent tutkunları için görülebilecek bir yer; Satala Antik Kenti...
Tomara Şelalesi
Gümüşhade' deki Tomara Şelalesi etrafında yer alan güzel tesisleriyle turizmi kendine çekiyor. 15 metre yükseklikten dökülürken, çeşitli noktalardan da sular dışarıya sızarak farklı ve hoş bir görüntü kazanıyor Ayrıca su kaynağı şelalenin dökülmeye başladığı aynı bölgeden toprak üzerine çıkıyor. Oldukça ilgi çekici, su sesleri ve serinliği ile gezinizdeki dinlendirici mola noktanız olabilir. Tabi Karadeniz' e hazır gelmişken zengin mutfağındaki köme, pestil, kuymak, siron, karalahana sarması, mantı çorbası, pağla densilisi, kaygana, fıtfıt haşili, ve kete gibi lezzetler yanı sıra daha birçok Karadeniz Yöresine özgü yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder