4 Temmuz 2015 Cumartesi

Lena' nın Taş Ormanı / Stone Trees Of Yakutsk Russia


    Bu doğal güzellik hem mistik, hem de şaşırtıcı bir görüntüye sahip. Rusya' nın Sibirya bölgesinde olan Yakutya' nın güneyindeki Lena Nehri boyunca 40 km kıyı şeridinde uzanan taş ormandaki kayaların yükseklikleri 100 ile 200 metre arasında değişiyor.
    Yanyana bir sürü kaya, adeta gökdeleni andırırcasına omuz omuza duruyorlar ve uzaktan boylu boyuna bir duvarmış gibi görünürken, yaklaştıkça taştan bir orman imajıyla birbirlerinden ayrı ama yan yana yükseliyorlar.
    Turistler ve gezginler açısından görülmeye değer bir yer olan Lena' nın Taş Ormanı aynı zamanda ulaşılması zor yerlerden biri. Organik dünyanın oluşumu hakkında da bulgular veren taş oluşumlar, Paleozoik dönem hakkında organizma fosilleri ve yeryüzü oluşumları açısından çok önemli bilgiler veriyor.



    Burada gün doğumunu ve gün batımını izleyen şanslı kişiler, gün ışığının her bir kayayı sarışını, farklı renk tonlarını, gölgelerin oluşturduğu ışık oyunlarını hayatlarının sonuna dek unutamıyorlar. Zaten unutulacak gibi olmayan sıradışı bu manzarayı gören Rus bir jeolog günlüğüne şu kelimeleri yazmış " Bir kez bunları görmüş olan biri, gördüklerini kalbinden ve anılarından hiçbir zaman silemeyecek"
    Bu efsanevi güzellikteki Taş Orman a ulaşabilmek için Moskova' dan dört gün süren bir yolculuk serüveni geçirmeniz gerekiyor. Çünkü bu yer Sibirya' nın medeniyete oldukça uzak topraklarında bulunuyor. Dilerseniz uzun bir uçak yolculğundan sonra Lena' nın yerlileri sizi Taş Orman a 500$ karşılığında götürebiliyorlar. Botlarla nehirden devam edilen yolculuk üç gün sürsede sonun ulaşılan nefes kesici manzara dünyada olunabilecek en ilginç ve güzel yerlerden birine gelmiş olma tutkusu hepsine değiyor.



    Taş Orman Efsanesi
Bir yakut hikayesinde eski zamanlarda görkemli bir saray Lena Nehri kıyısında uzanıyormuş. Yerli halka kan kusturan bir ejderhaya aitmiş bu saray... Ejderha bir gün güzel bir kızı kaçırıp, sarayına hapsetmiş. Kızın nişanlısı ise genç ve güçlü bir avcıymış ve ejderhayla dövüşüp onu öldürmüş. Sonrasında ise lanet bozulmuş saray ve çevresi taş haline gelmiş. Halk arasında anlatılan böyle bir şehir efsanesi var Taş Ormanın...



    Gerçekte ise jeologlar 400 bin yıl kadar önce buranın denizlerle çevrili olduğu kanısına vararak, tektonik hareketler ve doğa oluşumları sonucunda bu hale geldiğini söylüyorlar. Bu benzersiz doğa harikası Unesco Dünya Mirası Listesi nde yer alıyor. Ve burası Lena Sütunları isimlim bir milli parka dönüştürüleli 10 yıl kadar olmuş. 500 bin civarı hektara sahip milli parkta ilkel insanların yerleşim yerlerini görmeniz mümkün, ayrıca bunların yanı sıra tüylü gergedan, mamut, eski yıllarda yaşamış canlılar ve mağara aslanı gibi canlıların taşlaşmış kalıntıları bulunuyor.



Stone Trees Of Yakutsk

One of the cool natural breath-taking places in Russia are the "Lena's stone forest" or "Lena's Stone Pillars".
Many spend a lot just to get there and to take a look. This place is where the virgin Siberian woods stand untouched and the only way to get there is to take a four day journey from Moscow city. First, you have to take a flight so long that if you flew opposite direction you could easily come to New York, so far from Moscow that is, but that's still Russia. The average price for such flight is around $800 by Russian airlines, and as you might guessed there are no foreign competitors on those routes. Then upon the arrival to Yakutia region, the land from where the significant part of world's diamonds production originate from. Then from there the only way to go to this place is by a boat. Armed native individuals can offer you a "cheap" $500 trip on a small boat, so in three days you can be on spot. They can show you the fields of wild hemp flower around which, as some tourists say, often can be picked up by your guide while you are exploring the stone forest, and then boiled together with some milk to meet you when you are back in camp with some mind blowing mixture. And they are all armed there, those natives. Also you can take bit larger river boat that are run by some local companies and go with more comfort up the river. Of course, then there are no armed natives or botanical exploration.
Resource: Here

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder