13 Eylül 2015 Pazar

Galapagos Adaları' nın Eşsiz Ekosistemi / The Galápagos Islands, Ecuador


    Galapagos Adaları büyüklü, küçüklü 42 adadan meydana gelen bir topluluk. Ekvator' un yaklaşık bin kilometre açığında, Büyük Okyanus' un ortasında yer alıyorlar.
    Adaların sakinleri insancıl kişiler ve doğal yaşama da saygıyla yaklaşıyorlar.

Galapagos Adaları' nın Keşfi 
    1535 li yıllara dek dayanıyor. Panama Piskoposu, Thomas de Berlanga' nın tesadüf eseri keşfettiği adalar bir zaman sonra önemi yitirip unutulmuş ve korsanlarla, balina avcılarının barınağı haline gelmiş. Daha sonra birçok yazara ilham veren adalar Moby Dick in, Robinson Crusoe' nun yazarlarını da kendine çekmiş.


Galapagos Afaları' na Nasıl Gidilir?
    Ekvator' dan uçak yolculuğu ile 2 saat içinde Galapagos Adaları' na ulaşmanız mümkün. Adalar grubunda 26 bin kişi hayatını sürdürüyor ve Ekvator Cumhuriyeti' ne bağlı bir şehir konumunda. İçlerinde en Büyük ada Isabella ve en küçüğü ise; Plazasur ismindeki 13 kilometre karelik adası.
 
Galapagos Adası' nın Özellikleri
    İspanyolca' da kaplumbağa anlamına gelen "Galapagos" kelimesi adada birçok büyük kaplumbağanın yaşamasını açıklıyor.
    En büyük ada olan Isabella' da yaklaşık 2 binden fazla sönmüş yanardağ mevcut, zaten tüm Galapagos Adaları volkanik özellikte. 1977 yılından itibaren volkanik patlamaların sayısı gitgide azalsa da yinede 53 adet volkanik patlama olayı yaşanmış.


Galapagos Adaları' nın Ekolojik Zenginliği
    Adalarda birçok canlı yaşıyor. Deniz ve kara sürüngenleri olan iguanalar adaların genel sakinlerinden, boyları bir buçuk metreye dek çıkabiliyor. Bir diğer sakinleri ise adalara isimlerini veren dev kaplumbağalar. Sevimli fok balıklarından, parlak kırmızı renklerdeki dev yengeçlere ve çeşitli renk ve cinslerdeki kuşlara dek çok farklı canlılar görmeniz burada mümkün.
    Bu canlıların hemen hemen hepsi, insancıl yapıdalar, çünkü bu zamana dek insanları yaşamsal tehdit olarak algılamadıklarından birçoğu sizden korkup kaçmayacaktır.
    Galapagos Adaları' nın ekosisteminde yırtıcı hayvanlar bulunmuyor bu yüzden tüm doğallığını korumuş kapalı bir ekosistem özelliği taşıyor. Sular soğuk olduğundan hatta burada sevimli penguenleri, çeşitli martı ve deniz kuşlarını görebileceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak mercan ve resif zenginliği beklemeyin.


Galapagos Adaları Ulusal Parka Dönüştürülmüş
    1959 yılında ulusal parka dönüştürülmüş bu adalarda kurallar var. Patikalardan sapıp kendi halinizde keşif yapmaktan tutun da yerlere çöp ya da sigara izmariti atmanın yasak olduğu katı kurallarla karşılaşacaksınız. Aslında bunlar olması gereken ve doğal yaşamın devamı için koruyu kurallar. Turizm bu şekilde denetim altında tutularak doğal yaşamında zarar görmemesi sağlanıyor.



Galapagos Adaları' nda Gezilecek Yerler
    Turist ya da gezgin olarak gittiğiniz adalarda konaklama merkezleri Santa Cruz adasındaki Puerto Ayora. Buradan katılabileceğiniz güzel günlük turlar oluyor. Puerto Ayora' da günlük körfez turlarına katılıp, birçok deniz iguanası görebilir, ıssız sakin bir koyda fok balıkları ve pelikanlarla yüzmenin eşsiz deneyimini yaşayabilirsiniz.
    Diğer adaların turlarına çıkmak için 8-100 yolcu kapasiteli 80 gemiden birine binebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder