3 Eylül 2015 Perşembe

Ölüm Vadisi, Kaliforniya / Death Valley, California


    Amerika Birleşik Devletleri' nde, Büyük okyanus kıyılarındaki Kaliforniya eyaletinde, ayak basılmamış bölgeleri keşfe çıkan Amerikalı öncülerin, haklı olarak Ölüm Vadisi (Death Valley) dedikleri, çöl görünümünde tüyler ürpertici bir vadi uzanır.


    Amerika  Birleşik Devletleri' nin Teksas'tan sonra ikinci büyük eyaleti olan Kaliforniya, gerçekten tam bir tezatlar eyaletidir. Güneşli ve yemyeşil vadilerin, uzun kumsalların ve turkuaz rengi denizlerin yanı sıra, yeryüzünün en korkunç, en kasvetli çöllerinden biri de Kaliforniya' da yer alır. "Altına Hücum" devrinde, altın madenlerini bulmak için yollara düşen maceracılar, bu tuzlu çölü geçmek isterken çoğunun susuzluk, güneş çarpması ya da soğuktan ölmesi üzerine, bu bölgeye "Ölüm Vadisi" adını takmışlar.


    Deniz seviyesinden seksen beş metre aşağıda kalan bu vadi, Amerika kıtasının en alçak noktasıdır. Vadiye çok seyrek ve az yağmur düşer; şurada burada birikmiş lagünlerin (deniz kulağı) durgun ve acı dip sularını belki bir parça sulandıran bu yağmur, çok cılız bile olsa bir bitki örtüsünün yetişmesine kafi gelmez ve kuraklık sürüp gider.


    Zaman zaman Ölüm Vadisi' nde çılgın konserler ve çeşitli etnik grupların buluşma günleri oluyor. Hatta araçlarına ilginç modifiyeler yapmış gotik grupların buluşma günleri gerçekten etkileyici sahnelere ev sahipliği yapıyor. Çadırlar kuruluyor ve geceyi Ölüm Vadisi' nde geçiriyorlar. Resimlerdeki eşsiz gece manzaralarına burada tanık olabilir ve yıldızların ışığında sıra dışı bir gece geçirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder