18 Eylül 2015 Cuma

Krater Gölü Oregon / Crater Lake, Oregon USA


    Tabiat harikaları denince akla gelenlerden biri de, yanardağ kraterlerinin dibinde yer alan göllerdir. Bunlar arasında en ilgi çekicisi Amerika Birleşik Devletleri' nin batısında, Oregon Milli Parkı' ndaki çift göldür.


    Yanardağ konisinin tam tepesinde ve yanardağ bacasının bitiminde bulunan çukura, yanardağ ağzı veya krater denir. Yanardağ sönünce, bu çukura dolan sular, oldukça derin ve karanlık, yuvarlak bir göl meydana getirir. Van Gölü' nün hemen batısında ve Nemrut dağının tepesinde yer alan Nemrut Gölü de bir krater gölüdür.


    İşte bu krater göllerinin en önemlisi ve çekicisi "Crater Lake" olarak bilinenidir. Gölün çapı on kilometreyi bulur; çevresindeki yanardağ yalıyarlarının yüksekliği de iki yüz ile altı yüz metre arasında oynar. Gökyüzünün olanca maviliğini yansıtan, iç deniz sayılabilecek bu gölün derinliği yer yer yedi yüz metreye ulaşır. Fakat en şaşırtıcı yanı, gölün tam ortasında daha genç bir başka yanardağ konisinin bulunmasıdır; bu koninin kraterinde de ikinci bir küçük göl yer alır.

1 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir manzara öyle crater lake isminin hakkını veriyor doğrusu orada kamp yapmayı çok isterdim. Blogunuz ve yazılarınız çok güzel ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil