30 Ağustos 2016 Salı

Everest "Dünya' nın Çatısı"


Everest "Dünya' nın Çatısı" Himalayalar' ın başlıca doruğu ve yerkürenin en yüksek noktasıdır. Yüksekliği 8 800 metredir. Doğu Nepal' de bulunan ve ilk adı Çomo-Lungma-Himal (Karların Ana Tanrıçası) olan Everest tepesine sonradan, Himalayalar' ın ilk doğru haritalarını çizdiren Sir George Everest' in ismi verilmiştir.

Everest "Dünya' nın Çatısı"

"Dünya' nın Çatısı" veya damı diye adlandırılan Everest, tepesi 8 800 metrelik, güneye doğru sürüklenmiş bir aşma örtüsü dizisinin öğeleri olan başka doruklar arasında Çoyu 8 189 metre Loçe 8 501 metre, Makalu 8 470 metre yükselen birinci zaman kalkerlerinden oluşmuş uçsuz bucaksız bir piramit görünümündedir ve üç yüzünden ikisi Tibet' e (doğu ve kuzeybatı yüzü), biri Nepal' e (güneybatı yüzü) dönüktür. Her cephe, güçlü sellere neden olan uçsuz bucaksız buzullarla kaplıdır: Doğuda Gangşung (ya da Kangşung), kuzeybatıda Rongbuk, batıda Hombu buzulları.

Everest' in Fethi

1920'de Londra'da, güçlü olanaklarını dünyanın en yüksek tepesine çıkılmasına adayan Everest Komitesi kuruldu ve 1921'de George Leigh Mallory yönetimindeki araştırma grubu, Tibet yamacı üstündeki tırmanma şeridini hazırladı: Rongbuk Buzulu, kuzeydoğu sırtında 7 000 metre yükseklikteki bir yarık olan "kuzey boğazı", sonra da kuzeydoğu sırtı, 1921-1928 arasında tümü İngilizler tarafından girişilen yedi seferle Everest'e  çıkılmaya çalışıldı. Büyük yükseltilerde insanı güçsüz bırakan oksijen eksikliğinin, basınçlı hava dolu ağır tüpler kullanılsa bile dağcıların her zaman aşamadıkları bir engel olmasına karşın, bazı tırmanıcılar 8 000 metre yükseltiyi geçtiler. Oksijen eksikliğine iklim güçlükleri de ekleniyor, tırmanma ancak iki kısa dönemde yapılabiliyordu: İlkbaharda musonlardan önce; kış bastırmadan sonbaharda.


Birçok sefer, kötü hava koşulları nedeniyle engellenmek  ya da bir çığla felakete uğrayarak yarıda bırakıldı. İkinci Dünya Savaşı' ndan sonra diplomatik ilişkilerin değişmesiyle, Everest' e Nepal yönünden tırmanılmaya girişildi. 28 Mayıs 1952' de Wyss Dumant ve R.Ditter' in yönettiği, 8 600 metreye ulaşan İsviçre ekibinin ardından, 1963' te albay John Hunt' ın başkanlığındaki bir İngiliz ekibi yola çıkarak, Hombu Buzulu'nu ve güney boğazını aşıp güney sırta tırmandı ve 29 Mayıs 1953'te dağcı Hillary ile şerpa (taşıyıcı) Tensing, Everest'in doruğuna ulaştılar.
Bu başarı daha sonra İsviçre (1957, güney yüzü), Çin (1960, kuzey sırt), A.B.D. (1963 Şubatı; ilk kış tırmanışı) ve Japon(1980, kuzeybatı yüzü) ekipleri tarafından yinelendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder