21 Ağustos 2016 Pazar

Kamp Yaparken Yanınıza Almanız Gereken Malzemeler

Kamp Yaparken Yanınıza Almanız Gereken Malzemeler

Öncelikle yaz aylarında pahalı 5 yıldız hoteller yerine bütün gökyüzündeki yıldızların sahibi olabilceğeniz bir tatil fırsatı sizleri bekliyor.
Kamp yapabileceğiniz tesislerde ülkemizde fazlası ile mevcut. İçerisinde tuvalet, banyo, duş ve mutfak gibi imkanlar sunan tesislerde isterseniz çadırınızı kurabilir, isterseniz doğanın el değmemiş yerlerinde konaklayabilirsiniz. Tabi her halükarda yanınıza bir kaç bir şey almanız gerekmekte. Bunlara kısaca değinelim:
 + En önemlisi gece konaklamanız içir çadır
Piyasada çok uygun fiyattan başlayan modeller mevcut. 1 kişilik modellerle başlayıp bütün bir aile birlikte uyuyabileceğiniz 2 oda bir salon, 7 kişiliklere kadar modeller bulunmakta.

Çadır alırken nelere dikkat etmeliyiz?

    Eğer birden fazla kamp atmayı düşünüyorsanız kesinlikle çift tenteli modelleri düşünmeniz gerekmektedir. Bu sayede hem çadırınız güneşin altında içi dayanılmaz derecede sıcaklıklara ulaşmayacaktır. Bazı modellerde içerisi siyah dış kumaş sayesinde güneş doğsada hem serin, hem karanlık kalacağından daha uzun süre uyuyabilirsiniz. Bazı modellerde çantanızı dışarıda bırakmanızı sağlayan eşya bölmesi bulunmaktadır bu sayede konaklamanızı sağlayan alan daha geniş olarak sizlere kalabilmektedir.

+Mat (zemindeki rahatlığınız)

    Piyasada bir çok çeşidi mevcuttur. Şişirilebilir ve süngerimsi çeşitleri vardır. Fiyat olarak 10 TL den başlayıp 1000 TL kadar değişebilir. Eğer Everest'e çıkmayacaksanız çok pahalı bir mat tercih etmenize gerek yoktur. Önemli olan sizler için yapılan malzemesi ve kalınlığıdır. Ortalama olarak 1cm den daha düşük matlardan uzak durun. Genelde yaz aylarında kamp atmayı planlıyorsanız mat yerine şişme yatakta tercih edebilirsiniz. Aracınız var ise şişme yatak sizin için hem daha pratik hemde daha ergonomik olacaktır. Elbette aracınıza bağlayabileceğiniz bir pompa almayı unutmayınız.

+ Uyku tulumu

    Uyku tulumları sizin bir koza gibi içerisinde dinlenmenizi sağlayacak en büyük yardımcınızdır. Piyasada çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Ama profesyonel olarak düşünmüyorsanız ve sadece yazın kamp yapacaksanız 15 derece olanlar sizin için yeterli olacaktır. Tamamı açılıp battaniye olarak kullanabileceğiniz modelleri de tercih edebilirsiniz.

+Işık kaynağı

    En az bir adet el feneri ve bir adet çadır feneri almanız gerekmektedir. Gece çadırınız zifiri karanlık olabilir, bu yüzden çadır lambaları mevcut. Genelde üstünde bir adet kancası bulunan bu lambalar şarjlı, pilli veya solar enerjisi ile çalışabilir. Daha önce eğer kamp yapmadıysanız pilli almanızı tavsiye ederim yoksa nerede biteceğini kestiremeyip karanlıkta kalabilirsiniz. Eğer ücretli kamp alanlarının birinde değilseniz tuvaletiniz doğa olabilir veya gece bir yürüyüş yapmakta isteyebilirsiniz bu yüzden bir adette el feneri bulundurmanızı tavsiye ederiz.

+Gaz ocağı ve mutfak malzemeleri

    Her yerde ateş yakamayabilirsiniz özellikle kamp alanlarından tesisin belirlemiş olduğu alanlarda yalnızca mangal yakabilirsiniz bu yüzden kendinize bir ocak almanız gerekmekte.
Bir çok çeşidi mevcuttur. Genelde kapsül yakıtlar kullandığınız ocaklar işinizi görecektir tabikide yedek kartuşlar almayı unutmayınız. Birden fazla çakmak veya kibrit alınız nerede ne zaman bozulacağı belli olmayabilir tabi dalları birbirine sürtüp ateş yakmayı bilmiyorsanız :) Yanınızda ısıya dayanıklı mutfak malzemeleri alın. Kişi sayısına uygun olarak tava veya tencere taşıyabilirsiniz yanınızda. Evinizden getireceğiniz çatal kaşık fazlası ile işinizi görecektir ama cam bardaklardan uzak durun çantanızda istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

+Genel Kıyafet

    Kesinlikle parmak arası terliklerle yola çıkmayın sokaktaki kadar rahat olmayacaktır. Yanınıza yürüyüş botları ya da kapalı ayakkabılar alın bu sizi doğadaki çalılardan ve yerdeki kesici parçalardan koruyacaktır. Genelde nefes alabilen kumaşlar tercih edin. Uzun kollu ve bacaklarınızı tamamen kapatacak kıyafetler giyin. Çadırınızı kurduktan sonra daha rahat kıyafetlerle değiştirebilirsiniz.


+Yardımcı malzemeler

    Yanınızda olmazsa olmaz bir adet çakınız ve düdüğünüz olsun. Düdük doğada sizi çakıdan daha çok koruyabilir hayvanlar yüksek seslerden rahatsız olur ve sizde daha korunaklı bir kamp yapabilirsiniz. Ufak bir çekiç veya arkası düz ufak bir balta alabilirsiniz yanınıza bu hem çadırın kazıklarını çakmanızda size yardımcı olur hem de odun toplarken daha rahat edebilirsiniz.Tek sap üzerinden kürek balta testere gibi başlıklar takabileceğiniz takımlarda mevcuttur bunları da düşünebilirsiniz. Eğer yolunuzda otostop çekmeyi düşünüyorsanız kesinlikle biber gazı bulundurmanızda fayda var. Yanınızda powerbank bulundurun eğer telefon taşıyacaksanız özellikle yüksek kapasiteli olmasına dikkat edin. Gittiğiniz bölgenin bir haritası yanınızda bulunsun. Ve kesinlikle gittiğiniz bölgeyi arkadaşlarınıza bildirin hatta akıllı telefonunuz yanınızda ise kendisine konum gönderin. Herhangi bir sorun yaşarsanız sizleri bulması daha kolaylaşır ve yardımın daha çabuk ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Macera, huzur ve özgürlük dolu kamplar dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder