21 Kasım 2016 Pazartesi

Paflagonya Dönemine Ait Mezar Odası Kastamonu'da Bulundu!!

Paflagonya Dönemine Ait Mezar Odası Kastamonu'da Bulundu!!
Kastamonu'ya bağlı Daday İlçesi'nin Kayı Köyü'nde tahribe uğramış tarihte ismi Paflagonya olarak bilinen alanda, soylu bir kişiye ait olduğu düşünülen bir mezar odası keşfedildi.

Geçtiğimiz yıl bu bölgeyi işçiler iç makineleriyle tahrip etmişlerdi. Daha sonra bu alanda Kastamonu Müze Müdürlüğü kazı çalışması başlattı. Kazılarda ortaya çıkartılan 22 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğindeki tarihi mezar odası Paflagonya Dönemi'ne ait olduğu tespit edildi. 

Kazı Danışmanı, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Şahin Yıldırım, bölgede ilk kez Paflagonya Dönemi'ne ait bir eserle karşılaştıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
"Bu bizim için çok önemli. Çünkü bölgenin arkeolojisiyle ilgili elimizdeki bilgiler kısıtlıydı. Yaklaşık 2 bin 200 yıllık böyle bir anıt mezarla karşılaşmak bizleri de çok şaşırttı. Mezar anıtını tümülüs olarak da adlandırabiliriz. Tümülüs şeklindeki mezarların İtalya'da Romalılar tarafından sıklıkla kullanıldığını biliyoruz. Bu anıtın M.Ö. 2'nci yüzyılda yapıldığını düşünüyoruz. Mezar taşlarının numaralandırılmış olduğunu görüyoruz. Taşların birbirine tutturulması içinde demir kenetler kullanmışlar, ayrıca doğal afetlerde taşların sağlamlığını sağlamak için kurşun akıtıldığını da tespit ettik. Her taş birbirinden çok farklı. Vinçlerle kaldırdığımız taşların 8.5 tona kadar ulaştığını tespit ettik."
Define arayanların hezimetine uğrayan tarihi mezar odası'nı yeniden düzenlediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, "Arazi çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Restore çalışmalarımız devam edecek. Çevre düzenlemelerinin ardından buranın turizme açılması planlanıyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder