29 Ekim 2014 Çarşamba

Madrid Hakkında Bilmeniz Gerekenler


    İspanya' nın başketni Madrid şehri tarihi, mütevazi, sıcak kanlı akdeniz insanlarının bulunduğu güzel bir şehir. Başketimiz ile kardeş belediye seçilen Madrid kenti bazı açılardan da benzerlik göstermekte.
    Çok gelişmiş bir metro hattına sahip, toplam 13 hat bulunsada ve çok karmaşık gibi görünsede aslında belli bir düzene sahip metro hattını çok kolay bir şekilde öğrenip adapte olmak mümkün. Kötü yanlarından biri hava alanı şehre oldukça uzak, fakat tek bir araçla ulaşım mümkün olmakta. İlginç bir şekilde bayrağında resmi bulunan ve şehrin simgesi haline gelmiş, meydanda heykelide bulunan elleriyle ağaca tutunmuş meyve yiyen bir ayı figürü. Hikayesi farklı şekillerde anlatılmakta olan bu sevimli ayının heykeli çok fazla turistin fotoğraflarına model olmaktadır.
    Eskiden beri var olan bir alışkanlıkları var İspanyolların Siesta dedikleri; öğle şekerlemesi durumu. Devlet daireleri ve bankalar öğlen 1 civarı siestaya giriyorlar ve birdaha iş başı yapılmıyor. Çok ilginç bir uygulama özel sektörde ise durum biraz daha değişik. yine öğlen 1 civarı siestaya girenler evlerine gidip ya da işyerlerinde yavaşça yemeklerini yiyip içkilerini içiyorlar ve siestalarını yapıp saat 5-6 da tekrar iş başı yapıyorlar.
Gayet rahat çalışma hayatı kendilerini hiç üzmüyorlar. Önceleri bizim ülkemiz de de cuma günleri müslümanlığın kutsal günü sebebiyle öğle araları olurdu ibadet amaçlı ve dinde cuma saati çalışmak günah olması adına, fakat artık herkes para gelsinde nasıl gelirse gelsin diye hiç bir iş yeri kapanmıyor.
    Madrid' e dönecek olursak, harika tarihi mimarisi sizi, sizden alacak ve izlemeye doyamayacaksınız. Etnik ve ışıltılı bir havası var. Yemek içme konusunda çok farklı bir mutfağa sahip İspanyollar ama bizim damak zevkimize de uyar gibi geliyor. Paella ismindeki geleneksel bir yemeğe sahipler; deniz ürünleri, çeşitli sebzeler ve pirinçle sentezlenmiş bir tür deneyebilirsiniz, sonuçta bizim halkımızda içine pirinç doldurulan midye dolma seven bir halk. Tatlı içinde yine farklı bir lezzet olan churros isimli halka tatlısı benzeri fakat şerbet yerine çikolataya batırarak yeniyor. İçecek içinde Sangria isimli meyveli, beyaz şarabı tercih edip deneyebilirsiniz.
    Gösterişli mekanları, meydanları, gece hayatı ile çok canlı bir yer Madrid. fakat halkı malesef pek İngilizce bilmiyor yinede tüm sıcak kanlılıklarıyla size yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar.



 

1 yorum: