16 Mayıs 2016 Pazartesi

Turkish Delight -- Turc Loukoum "Eat Sweetly And Speak Sweetly"


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Turkish Delight

    Turkish Delight name comes from Arabic, means that "the throat relaxes". lokum was introduced to western Europe in the 19th century. An unknown Briton reputedly became very fond of the delicacy during his travels to Istanbul and purchased cases of it, to be shipped back to Britain under the name Turkish Delight. It became a major delicacy in Britain and throughout Continental Europe for high class society. During this time, it became a practice among upper class socialites to exchange pieces of Turkish Delight wrapped in silk handkerchiefs as presents.
    An old Turkish aphorism tells one to "eat sweetly and speak sweetly". Sweets have always been an important component of Turkish cuisine. The origin of Lokum -Turkish Delight- dates back to the time of the Ottoman Empire.
    It is believed that Picasso enjoyed Turkish Delight daily to improve his concentration while Napoleon and Winston Churchill relished pistachio filled Turkish Delight.
    Turkish Delight features as the addictive confection to which Edmund Pevensie succumbs in The Lion, the Witch and the Wardrobe by C.S. Lewis. Sales of Turkish Delight rose following the theatrical release of the filmversion of The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and The Wardrobe.
    The character of Rosa in Charles Dickens' unfinished The Mystery of Edwin Drood has an inordinate fondness for Turkish Delight, which she frequently refers to as "Lumps of Delight".
    Turkish Delight features in the climax of the novel Strong Poison by Dorothy L. Sayers. Rachat Locum is repeatedly mentioned in Age og Longing by Arthur Koestler.
    The benefits of the Turkish Delight go beyond its great taste. A great natural source of carbohydrates which provide strength and energy to our bodies and it is known for its effectiveness in instantly boosting the performance. It beautifies skin.


Turc Loukoum 

    Loukoums aux fruitsLe Loukoum est un petit cube à la consistance à la fois moelleuse et élastique due à un gel d' amidon de fécule de mais ou de pomme de terre ou autre, enrichi en sucre et en miel, aromatisé le plus souvent à l'eau de rose. Les loukoums sont saupoudrés par un mélange de sucre glace et d'amidon. Certains loukoums sont enrichis avec des fruits secs comme des amandes, des graines de sésame ou des pistaches.
    On trouve aussi des loukoums aux fruits parfumés au citron, à la fraise ou à la noix de coco. Les loukoums à la noix de coco se parent de noix de râpée et ont une noisette à l'intériur.
    Qou looch était un médicament au miel ou au sucre qui dérive du verbe arabe la'aqa qui signifie lécher. Le docteur Dietlinde Goltz dans son ouvrage Zur altorientalischen und griechischen Heilkunde fait remonter I'origine de ce médicament aux Babyloniens. Les lu'q d'un Bayan du XIIIe siécle prennent la forme de berlingot. Les savants arabes rajoutent des gommes ou des plantes mucilagineuses. Ainsi les lu'q esquissent les futurs loukoums.
    Cette théorie du lu'q confirme I'hypothése de I'étymologie du mot par le sens tranquillité de la gorge. Et il faut savoir que I'iranologue autrichien Bert Fragner, dans son livre from the Caucasus to the Roof of the World: a culinary adventure, soutient que I'origine de la cuisine ottmane est un mélange de la gastronomie de la Gréce antique, de I'Empire byzantin, arabes, des traditions phéniciennes et juives.
    Avec la sortiedu film Le Monde de Narnia, est apparu un engouement fulgurant au Royaume-Uni pour les loukoums. Un confiseur révéle meme une hausse des ventes de 400%. Cepedant, I'effet de coriosité passé, il semble que les jeunes Britanniques n'ont pas appécié le parfum du loukoum, et la mode du loukoum a disparu aussi vite qu'elle est arrivée.
    Le rahat se consomme tel quel, ou sert à la confection de gâteau roumain, tel que le cozonac, les cornulete ou le salam de biscuiti. Traditionnellement dans les Balkans, le rahat est servi avec la café.

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