13 Ocak 2015 Salı

Etnik bir Kültürle Tanışmak için; Bangkok Gezisi...


    Rüya gibi bir ülke, etnik kültürün aurası ve bir çok tapınak etrafınızı sardığında, kendinizi farklı bir büyüye kapılmış gibi hissedeceksiniz; Bu Tayland büyüsü... Uzakdoğu nun gizemli ve efsunlu dünyasını Hayalci Gezin ile keşfetmeye hazır olun.
    Tayland' da yapacak çok fazla etkinlik ve gezip, görecek çok fazla yer var. Bunların hepsini kısa bir seyahate sığdırmayı aklınızdan bile geçirmeyin zira tapınak gezmek isterseniz sadece Bangkok da 400 tane Budist tapınağı var, bu altın kaplamalı süslü taştan oymalı heykelleri olan tapınakların şüphesiz her birini gezmeniz mümkün olmayacaktır. Sadece kesinlikle bir tanesini ziyaret edin; Wat Pho Tapınağı, devasa Budha heykelini burada görebilirsiniz. Bangkok kentini tam ortadan ikiye ayırmış Chao Praya nehri bir sürü Bangkokluya ev sahipliği yapan evleri üzerinde taşıyor. Evler nehrin üzerine kuruluş ve halk kano, kayık gibi taşıtlarla ulaşımlarını gerçekleştiriyorlar. Kayıklarını kıyılara yanaştırmış içine taze yeni toplanmış meyveleri doldurup satmaya çalışan bir çok Bangkoklu görmeniz mümkün. bunların yanı sıra işi büyütüp, nehir üzerine bambudan pratik tezgahlar yapmışlar ve gelen, geçen turistlere hayal edebilecekleri bir sürü farklı şeyi satmak için sergiliyorlar. Damnern Saduak isimli yüzer çarşıda keyifli bir alış veriş deneyimi yaşayabilirsiniz, fakat bence her gördüğünüzü yemeye kalkışmayın, nehrin suları çok kirli fakat turistik bölge olduğu için burası oldukça değerli, ayrıca almak istediğiniz her şey için pazarlık yapın, fiyatların inanılmaz düştüğünü göreceksiniz.
    Tayland sizi her an şaşırtmaya devam edecek. Guinnes Rekorlar Kitabı nda yerini almış Dünya' nın en büyük timsah çiftliğine sahip Tayland. Timsahlarla acayip şovlar yaparak, turistlerin ilgisini üstlerine çekmek için çırpınan insanlar ve şov için oradan oraya kuyruklarından sürüklenen timsahlar bu bir iş sektörü çok ironik...
    Kendinizi egzotik hayvanların vahşi yaşamlarına kaptırmak istiyorsanız; ünlü Himalaya Dağları nın eteklerindeki Chang Mai şehrinde bir fil kampı bulunuyor. Burada bu sempatik hayvanların ne kadar akıllı olduklarını ispatlayan, birbirinden farklı şovlarını izleyebilirsiniz. Fillerle safariye çıkabilir ve sallarla nehirde gezi yapabilirsiniz. Halk sıcak kanlı sempatik fakat fakir, bu yüzden sürekli size bir şeyler satmaya çabalayan insanların ilgisinden zaman zaman sıkılabilirsiniz. Gerçi trajikomik bir şekilde, biz halk olarak bu konuda biraz bağışıklık sahibiyiz. Ülke egzotik bu yüzden alerjik metabolizmaya sahip gezginler gitmeden önce gerekli önlemleri alıp, aşıları yaptırmalılar. Sivri sinekler ve farklı böcekler, bitkiler nereden ne çıkacağı beli olmaz.
    Gelelim Uzakdoğu' nun egzoitk karmaşası Tayland hakkında bilmenizin önemli olacağı şeylere; öncelikle, taksi illa ki kullanacaksınız bu durumda kesinlikle taksimetre açılmasını belirtin yoksa size çok farklı hesaplar çıkartacaktır. Taksiciler İngilizce bilmiyor genel olarak ama en azından durum Çin' de ki gibi vahim değil, Çin' de gideceğiniz yerin ismi yazılı kağıt verdiğinizde bunu da okuyamıyorlar sadece resim gösterebiliyorsunuz, ancak Tayland da Thai dilinde bir kağıda gideceğiniz yeri yazdırırsanız taksici sizi götürecektir. Hediyelik eşya konusunda çeşitte ve fiyatta sıkıntı çekmeyeceğiniz kesin. Çok farklı süslü, eşyalar, maskeler, yerel el yapımı hediyelikler için pazarlık yaparak oldukça ucuza alabilirsiniz, iki bavulla gittiğiniz tatilinizden dört bavulla geri dönmeniz kaçınılmaz görünüyor.
    Bence en büyük sıkıntı yiyecek konusunda çekilen sıkıntı, öyle ki; yiyeceklerin çoğu domuz etinden yapılıyor ve daha kötüsü de diğer yiyecek bölümünü çeşitli böcekler oluşturuyor. Bu durumda en fazla yiyeceğiniz şey meyve olacaktır onları da iyi yıkayın derim. Tayland ın dini Budizm, Budha heykellerine sonsuz saygı duyan halk, turistlerden de bunu bekliyor. Tapınaklarda da Budizm kurallarına uymaya çalışın, Turistlerin heykellere zarar veren ve saygısızlık yapanları çok katı biçimde hapisle cezalandırılıyor. Tayland da hapse girmek istemezsiniz.
    Tayland halkı genel olarak sıcak kanlı olsa da, halk ilginç bir şekilde tutucu bu yüzden, toplumda kadın ve erkeğin çok samimi davranışları hoş karşılanmıyor. Bunlar sadece küçük uyarılar böyle yazıp sakın ülkeyi kötülediğimi sanmayın sadece dikkatli olmanız gerekir. Çünkü gittiğinizde her şeyiyle bizlerden çok farklı olduklarını göreceksiniz.
    Tayland bize vize uygulamayan ülkeler arasında, en güzel tatil-gezi şekli, gidiş-dönüş uçak bileti dahil paket turlar olabilir diye düşünüyorum. Ama kendine güvenen her Hayalci Gezgin, sırt çantalarını alıp bu ilginç ülkeyi ziyaret edebilir...
 






2 yorum: