12 Ocak 2015 Pazartesi

Japonya, Tokyo, Bölüm_2_

     Kaldığımız yerden Tokyo hakkında gezi yazıları ile Hayalci Gezgin olarak yazmaya devam ediyorum. Japonya' dan kısa kısa yaşam notları, görülüp, gezilecek mekanlar ve halkın içinden kısa bilgilendirmeler yapacağım.
    Japonya' da polisler iyi niyetli ve hoşgörülüler, Rus polisleri gibi her daim olay çıksın da tartaklayalım nezarete alalım tarzında değiller. Japon polisler halktan birilerini uyarmaları gerektiklerinde bile, söylerken çekinerek, utanarak söylüyorlar. Japonların fotoğraf tutkusunu kesinlikle biliyorsunuzdur. Her an her yerde inanılmaz bir şekilde fotoğraf çektirme tutkuları var. Sevdikleri bir şey gerçekleştiğinde ya da teşekkür etmek istediklerinde, size dönüp zafer işareti yapıyorlar anlamı ise "Dayjovi" yani her şey yolunda demekmiş, sıcak kanlı insanlar işte... Bilirsiniz ki biz Türk milleti olarak el işaretleri, mimiklerle göstererek anlatım şeklini bolca özellikle de turistlerle konuşurken çok kullanırız. Ama tam tersi Japonlar bu tarz işaret ve anlatıma çok yabancılar ve çok nadir kullanıyorlar, eğer bu şekilde el işaretleri ile konuşmaya çalışırsanız çok şaşırmış olduklarını göreceksiniz. İngilizce konuşanların sayısı yok denecek kadar az burada. Yanlış telaffuz etmekten dolayı okullarında öğrenmiş olmalarına rağmen konuşmaktan çekiniyorlar.
    Tokyo ' da bulunan 3 büyük tren istasyonu ile şehre her türlü ulaşımı buralardan sağlayabiliyorsunuz. Ve inanılmaz bir rakam ama günde en az 10 milyon kişi buraları kullanıyor. Tekstil ürünleri, normalde pahalı olan Japon ürünleri yanında oldukça hesaplı kalıyor çünkü neden derseniz Çin' in nimetlerinden burasıda nasibini almış. Elektronik bir şeyler alıp dönemezsiniz çünkü fiyatlar hemen hemen Türkiye standartlarında seyrediyor. İlginç ve aslında güzel bir kural var; sokakta yürürken sigara içmek yasak sadece belli yerlerde duran büyük küllüklerin başında içebiliyorsunuz.
    Japonların suç ve kanun konusunda katı kuralları var. Bence aslında ülkenin düzen ve suç oranı düşüklüğünü sağlayan da bu kurallar. Mesela birini öldürürseniz cezası müebbet hapis yani düşünsenize bizim ülkemizde adam elini kolunu sallayarak dışarıda dolaşıyor. Burada hele ki iki kişiyi öldüren kişi idam cezasına mahkum ediliyor. Alkollü araç kullanan en az 3500 dolar para cezasına çarptırılıyor bu da otomatikman caydırıcı cezalarla desteklenince suç oranı düşüklüğünü koruyor.
    Tokyo' da aynı Paris' deki gibi bir Eyfel Kulesi bulunuyor. Şehrin tam ortasında ve geceleri şıkır şıkır ışıklandırılmış bu kuleye çıktığınızda her yer ayaklarınız altında özellikle, Fuji Dağı buradan güzel görünüyor. Görmeniz gereken çeşitli yerler arasında; Asuka Kannon Tapınağı, Nakamise Çarşısı ve Meiji Shrine. Ayrıca Japonya' nın en büyük 2. Budha heykelinin bulunduğu Kamakura' yı da ziyaret edin derim özellikle sahilleri ve bambu tapınağı da çok hoş. Tarihi ve heybetli tapınaklar görmek isterseniz Kyota ve Nara yı ziyaret edeceksiniz, fotoğraflamak için muazzam yerler. Ve son olarak alışveriş tutkunları için Dünya' nın her markasını vitrinlerinde taşıyan Ganza Caddesine bir uğrayın.
    Tabiki Tokyo' nun çılgın gece hayatına katılmalısınız bunun için en doğru yer; Rappongi semti. Bir çok güzel mekanı burada bir arada bulmak mümkün. Halk gerçekten çok ama çok saygılı geldiğinize çok memnun olacaksınız. Saygı ve barış Japonların hayat görüşlerinin en üstünde yer alıyor. Keşke ülkemizde de böyle olabilse diyorum sadece...Kesinlikle tekrar gelmek isteyeceğiniz bu güzel ülke ve bu güzel insanlarla vedalaşırken hüzünlenebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder