21 Ocak 2015 Çarşamba

İtalya' nın Çiçekli Şehri; Floransa...


    Her gezginin ve turistin görmesi gereken Çiçekler Şehri olarak bilinen Floransa, aslında Kleopatra ve Sezar arasındaki aşkın meyvesi. Öyle ki; Sezar' ın Kleopatra' ya duyduğu büyük aşk O nu her yıl Çiçekler Bayramı isminde bir şenlik düzenlemeye ve aşkını duyurmaya yöneltmiş. Roma İmparatoru Sezar, Floransa' dan askerleri ile geçtiği bir gün buranın ismine Florentia denmesini istemiş. O günden günümüze dek bir çok sanatçıya ilhan kaynağı olan İtalya' nın bu güzel şehri, Toskana' nın ufak tepeleri ile çevrili, şehri bölen Arno ırmağı ve muhteşem sokaklarıyla gerçekten görülmeye değer nitelikte.
    Rönesans adeta bu şehrin tam göbeğinde can bulmuş, mükemmel tarihi yapıları, müzeleri, meydanlardaki hayran kalacağınız sokak sanatçıları ve gezmeye doyamayacağınız sokakları ile sanatın ana vatanı Floransa. Kendinizi burada özgürleşmiş hissedeceksiniz, şehrin büyüsüne kapılıp meydanlarını, sokaklarını, akşama dek yorulmadan arşınlayacağınızı şehre ayak bastığınız an anlayacaksınız. Kentin devasa simgesi Duoma Katedrali yani nam-ı diğer Santa Maria Del Fiore. O kadar büyük ki önünde poz verip fotoğraf çektirmeye çalışacaksınız ancak makinelere sığdırmanız için belki bir balık gözü objektif kullanmanız gerekecek. Bu mükemmel tarihi yapıyı inşaa etmek 100 yıl sürmüş ve yapımında üç kuşağın insanları çalışmış, bugünlere kültür mirası olarak bırakmışlar. Binanın işçiliğini, mimarisini saatlerce inceleseniz bile az gelir. 1296 larda mimar Arnolfo di Cambio sayesinde yapımına başlanmış devasa bir yapı..
    Hiç mi hiç sıkılmayacağınız rengarenk bir şehir Floransa, şehri ikiye bölen Arno nehri üzerinde tüm ziyaretçilerin uğradığı Ponte Vecchio köprüsünü mutlaka ziyaret edin. Bu köprü üzerindeki demir halkalara takılı bir çok asma kilit göreceksiniz. Burası aşkı tadan her çiftin sevgilerini mühürlemek için asma kilitleri takarak, bu olayı gelenekselleştirdikleri yer. Bizim ülkemizdeki bazı ufak köprülerde de bu olay denendi fakat belediyenin işçilere demir makasıyla söktürmesi ile sonuçlandı. Sizde sevginizi simgelemesi için asma kilidi Ponte Vecchio da asabilir ve anahtarını da Arno nehrine atarak, aşkınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.
    Kendinize ve sevdiklerinize hediyelik eşya almanız için bir çok eşyanın bulunduğu yer eskiden domuzlar satıldığı için ismine Domuz Pazarı dedikleri, pazar girişinde bronzdan yapılma bir yaban domuzu heykeli bulunan yerel pazar. Bu yaban domuzuna aynı zamanda dilek domuzu diyorlar ve ağzına bozuk para atılıyor, eğer para hemen alttaki mazgala düşerse dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyormuş. Sonuç olarak dilekler gerçekleşir mi bilemem ama belediyenin bu yolla iyi para kazandığı belli.
    Mecidileri duymuşsunuzdur, ya da hiç duymamış olanlar için, Mecidi ailesi 16 yüzyıldan başlayarak 300 yıl boyunca Toskana ve Floransa' yı yönetmiş, sanata son derece düşkün bir aileymiş. Şehir bu yüzden tarihinden bu yana sanat öğeleri taşıyor ve çok da güzel. Tabiki bu aile bu şehirde sanat tek taraflı kalmasın diye, dünyanın her köşesinden sanatçıyı ülkeye davet edip, istediğiniz sanatı burada gerçekleştirin ve eserlerinize hayat verin demişler. Bu şehri böyle güzel yapan ünlü sanatçılar arasında; Botticelli, Leonarda Da Vinci, Donatello ve daha bir çok ünlü sanatçı yer alıyor.
    Kesinlikle gezmeniz gereken bir sanat müzesi; Uffizi Müzesi. Burada 4000 adetin üzerinde tablo mevcut, kendinizi bir anda bu kadar tablonun arasında bulunca hangisini inceleyeceğinizi şaşırıyorsunuz. Ünlü ressamların eserleri bu tablolar arasında bazı Osmanlı Padişahları nın da resimleri bulunuyor. Dışı kadar iç mimarisi ile de göz kamaştırıyor müze binası. Louvre Müzesi kadar ihtişamlı ve en az onun kadar özellikle de yaz aylarında kuyruklar oluşuyor.
    Piazza Del Signoria Meydanı en ünlü ve ihtişamlı meydanı. Burada kesinlikle başınız dönecek, bir köşede ünlü heykeltraşların eserleri sergilenirken, diğer yanda Mecidi Ailesinin kale benzeri sarayı hepsi muazzam şekilde görünüyor. Michelangello' nun ünlü Davut heykelini de burada görebilme şansınız oluyor. Michelangello nun diğer orjinal heykellerini görmek isterseniz, Accademia Müzesini ziyaret edebilirsiniz.
    Alış veriş konusunda bütçenize uygun şeyler satın almayı düşünürseniz, Cascine Pazarını ziyaret edebilirsiniz. Via Tornabuoni Caddesi nde ise antika sever gezginlerin güzel parçalar bulabileceğini söyleyebilirim. Halk genel olarak pek İngilizce bilmiyor ve satın alacağınız ürünlerde pazarlık yapın. Yaz aylarında giderseniz turist yoğunluğundan biraz bunalabilirsiniz ama her halükarda gittiğinize değecektir... Ayrıca ünlü İtalyan Espressosu içip, Tramisu yemeyi de unutmayın.

İtalya Vizesi Başvuru Şartları için BURAYA TIKLAYINIZ






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder