28 Eylül 2015 Pazartesi

Dünyanın En Uzun Nehri; Nil / Nile River


    Nil Nehri, Afrika kıtasının yarısından çoğunu güneyden kuzeye geçtikten sonra Akdeniz' e dökülür. Afrika topraklarının hayat ve bereket kaynağı olan, 6700 km uzunluğundaki Nil Nehri, Dünyanın En Uzun Nehri olarak biliniyor.


    19. Yüzyıl' a kadar coğrafyacılar Nil Nehri' nin, Afrika' nın ortasında, Ay dağları adı verilen keşfedilmemiş bir dağ kütlesinden oluştuğunu sanıyorlardı. Bu tahmin gerçeğe oldukça yakındı. Aslında, Afrika kıtasının gerçek bir iç deniz sayılan Viktorya Gölü' ne (Victoria Lake) döküldükten sonra yoluna devam eden akarsu Nil Nehri ismini alır. Fakat Ruanda Dağları' ndan gelen ve bir adı da Kagera olan Kasumo Nehri' nin suları da Victoria Gölü' ne döküldüğü için, Nil Nehri' nin gerçek kaynağının Ruanda Dağları' ında bulunduğu düşünülebilir.


    Nil Nehri' nin ortalama debisi saniyede 2000 metre küptür; fakat taşkın zamanlarında ki bu Haziran ile Eylül ayları arasında olur debi 10 000 metre küpe dek çıkar. Akdeniz' e döküldüğü yerde, 160 km lik büyük bir delta yapar ve bıraktığı alüvyonlarla çok verimli bir tarım alanı oluşturur.
    Seyahat gemileri ile Nil Nehri' ni geçebilir ve inanılmaz bir yolculuk geçirebilirsiniz. Cruse tarzındaki büyük seyahat gemileri Nil Nehri ve kıyılarındaki hayatı sizlere sunarken bu inanılmaz yolculuğu sevdiklerinizle deneyimleyebilirsiniz. Gökte dolunay olduğu bir gece sessizce Nil' in sularından geçerken, uzak kıyılardaki ışıkları görebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Nil Nehri, Dünyanın En Uzun Nehri olarak gerçekten çok muhteşem. Birçok kıyıdan geçiyor, bilgilendirici yazı için teşekkürler

    YanıtlaSil