7 Aralık 2014 Pazar

Egzotik Ülke Fas; Nereler Gezilir, Nerede Kalınır...


    Çok egzotik bir ülke olan Fas’ın başkenti Marakeş... Her bir gezginin gidip, görmesi, gezmesi ve tatil yapması gereken çok ilginç, bizim kültüre nispeten yakın size farklı bir tatil deneyimi yaşatacak bir yer. Marakeş anlam olarak "Tanırının Ülkesi" anlamı taşımaktadır.
    Biraz çöl iklimi ve bin bir gece masalları havasını hissedeceğiniz ülke için en iyi gezi, tatil zamanı sonbahar olarak kabul edilir çünkü nispeten, ilk bahar zamanında kum fırtınalarıyla karşılaşmanız mümkün, ancak o da ilginç bir deneyim olabilir ve güzel fotoğraf kareleri ortaya çıkmaktadır. Marakeş’te konaklamak için 4-5 yıldızlı otel bazında bakarsanız 20 civarında içerisinde farklı konseptlere sahip oteller bulunmaktadır. Fakat biz gezginiz 2-3 yıldızlı oteller neyimize yetmiyor diyecekseniz 10 kadar bu statüde otel bulunmakta. Ve tabiki her gezginin vazgeçilmezi hosteller... Marakeş’ te 20 kadarda hostel bulunmaktadır.
    Tabiki Marakeş’ e gelmişseniz kesinlikle Fas mutfağının birbirinden leziz, farklı lezzetlerini deneyeceksiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi yemekler fazlasıyla çeşni ve baharat unsurlarıyla hazırlanıyor. Genelde balık, kuzu, koyun, güvercin ve tavuk etleri ile sebzeler ve taze ya da kuru meyvelerle harmanlanmış lezzetler fazlasıyla çeşitlilik sunuyor. Her ülkenin geleneksel bir yemeği olduğu gibi Fas’ın geleneksel yemeği de "Pastilla" adı verilen bir çeşit börek, baklava hamuru ile hazırlanıyor ve hem tatlı, hem tuzlu bir lezzet sunuyor. Bizim mutfağımıza da yakın sayılabilecek şekilde bir mutfağa sahipler. Aç kalmayacağınız kesin bal, reçel, tereyağı tüketimi genel olarak mevcut. İçecek olarak ise bizdeki gibi sütlü kahve, kahve ve çay sunuluyor. Belki lezzetleri ve aromaları biraz farklılık gösterebilir. Onların mutfağında da kuskus yemeği bulunmaktadır fakat, bizim yediğimiz kuskus benzeri ama burada irmikten yapılan bir çok farklı kuskus çeşidine rastlayabilirsiniz.
Marakeş şehrinin Jemaa El Fna meydanı Unesco Dünya Mirası listesinde yer alma özelliğine sahip bir meydan. Gezilmesi gereken çok farklı mimarilere sahip saraylar bulunmakta. Bunlarında dışında gidilip görülmesi gereken medreseler, camiler ve çarşılar mevcut. Özellikle 800 yıllık Kutubiye Camiini görmelisiniz. Jamaa El Fnaa meydanında 1602 de yapılmış ünlü El Badi Sarayı bulunmaktadır.
    Marakeş’ in gece hayatına biraz göz atmak gerekirse çok ünlü ve canlıdır. Modern klüplerden, tiyatrolara, konserlere, barlara kadar her tarz ve isteğe hitap eden mekanlar bulunmaktadır. En iyi bar, gece kübü tarzı mekanlarına gitmek isterseniz mevkii olarak Gueliz bölgesinde kalmaktadır. Çok geniş eğlence ve gece hayatı yelpazesi sunan Marakeş meydanında canlı müzik yapan müzisyenler, sıra sıra kafeler ve yiyecek satan tezgahlarla başınızı döndürecek ve sizi her şeyi tadıp görebilmek için bir kaç gün daha fazla kalmaya zorlayacaktır.
    Ve tabi görülmesi gereken Fas'ın souk adını taşıyan ünlü pazarları vardır. Marakeş’te mutlaka gezmeniz gereken halkla iç içe olabileceğiniz bu pazarda; Afrika’nın her yanından gelen ürünler alıcılarla buluşmaktadır. Kesinlikle pazarlık yapmanız gereken bu pazarlarda aklınıza gelecek ya da gelmeyecek her ürünü bulabilirsiniz. Tek bir kötü yanı, burnu koku alma bakımından hassas olan kişiler pazardaki koku yüzünden malesef çok uzun süre gezemeyeceklerdir. Çünkü canlı olarak getirilmiş keçi, koyun, tavuk, hindi gibi hayvanların kokusuna, açıkta satılan peynir çeşitlerinin ya da bazı  tezgahlarda pişirilen ürünlerin kokusu karışıyor ve diğer meyve sebze kokularıyla sentezleniyor. Tamamen kendine özgü, tamamen farklı bir alış veriş deneyimi yaşayacağınız bir hengame ortamı mevcuttur.
    Marakeş Şehri herkesin düşündüğünün aksine genel olarak güvenlikli bir şehirdir. Turistlerin, gezginlerin ATMlerden rahatlıkla para çekeceği, sokaklarda şiddete dayalı olayların pek görülmediği yalnızca bazı bölgelerde kapkaç olaylarına rastlanan bir şehir. Ama yine de gece geç saatlerde, kimsenin olmadığı, ıssız sokaklara girmemekte fayda var.
    Salsa dansı severler için Ekin ayında gidecekseniz Uluslararası Salsa Festivalinin olduğu zamana denk getirmeye çalışın, çok eğlenceli görüntülere tanık olacaksınız. Ayrıca Marakeş, Fas' ın diğer bir egzotik şehir, Kazablanka’ ya da hemen hemen 3 saat civarı uzaklıktadır. Gelmişken orayı da gezmenizi tavsiye ederim. Bir başka yazımda da Kazablanka’ yı anlatırım ve orayı da tanımış oluruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder