25 Haziran 2015 Perşembe

Montreal Botanik Bahçesi / Montreal Botanical Gardens


    Kanada bize oldukça uzak bir ülke, tatile gitmek için çok yolumuzun üstü sayılmaz. Eğer oraya giderseniz muhtemelen orada kalacaksınızdır. Ancak olurda bir şekilde gezmeye ya da eğitime Montreal' e yolunuz düşerse gezebileceğiniz muhteşem yerler olduğu aklınızın bir köşesinde bulunsun.


    Olimpik Stadyumu, Güzel Sanatlar Müzesi, Yeraltı Şehri, Tarih Müzesi ve daha birçok gezebileceğiniz yer var bunlar için bile ayrı yazılar yazmam gerekebilir. Bu yazım Montreal deki Botanik Bahçesi ile ilgili.


    Çünkü doğayı, çiçekleri, bahçeleri sevmeyen birini ben bu zamana kadar görmedim şahsen görmekte istemem zaten. Bu etkileyici doğa sanatlarının yer aldığı Montreal Botanical Gardens kesinlikle görmeye değer bir yer.


    2013  te ki “Mosaïcultures Internationales Montréal 2013” fuarında Dünyanın dört bir yanından 25 ülkeden gelen 200 sanatçının kişisel hayalgücü ve yaratıcılıkları bitkilerle, doğayla buluştu ve ortaya böyle güzel bir botanik bahçesi çıkarıldı. Montreal Botanik Bahçesi, Hayvanat Bahçesi bölgesinde yer aldığı için gitmişken orayı da gezip birbirinden güzel canlıları ziyaret edebilirsiniz.



Montreal Botanik Bahçesi Gezi Rehberi
    Park gerçekten o kadar büyük ki hiç bir yeri atlamadan gezmeniz için iyi bir rotanız olması gerekiyor. Gezmeye ilk olarak Frederic Back Tree House (Ağaç Ev) u görerek başlayabilirsiniz. Ağaç evleri sevenler için iyi bir seyir olacaktır. Hemen yan tarafındaki Insectarium (Böceklerin olduğu ve korunduğu bölüm) da ilginç böcekleri bir arada görebilmek için iyi ve birazda ürkütücü bir yer.


    Aslında kuruluşu oldukça eskiye dayanan botanik bahçeleri, 1931 yılında kurulmuş. 20 yıl sonrasında sadece ek seralar ve bir yönetim binası eklemişler. Ama ziyaretçilerin asıl ilgi göstermeye ve ziyaret etmeye başladıkları dönem 1970 lerin sonu olmuş. Şimdilerde ise dünyanın her yanından insanların sırf bahçeyi görmek için dahi geldikleri bir yer haline dönüşmüş.


    3 farklı kültürün bahçelerini muazzam bir şekilde yansıtan Montreal Botanical Gardens, Japanese Garden ( Japon Bahçesi), Chinese Garden (Çin Bahçesi) ve The First Nations ( İlk Milletler Bahçesi) yani bitkilerle haşır neşir olmuş Amerindian' lar diğer ismiyle Aborjinler, Kanada' nın ilk yerli halkı olan Inuit' ler ile ilgili bahçelerde mevcut.


    Devasa bahçenin sadece yarısındaki Arboretum' da çalılar 50 farklı koleksiyonla sunulurken tam 7000 ağaç yer alıyor. Yukarıda anlattığım, fuara konu olan "Mosaïcultures Internationales" (Uluslararası Kültür Mozaiği) ise bahçenin en ilgi çekici bölümlerinden biri... 





2 yorum:

  1. Rüya gibi bir park mutlaka gitmek isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok hoş bir mekan, insanın ruhu dinleniyor :)

      Sil