26 Ocak 2015 Pazartesi

İtalya' nın Aşıklar Şehri Venedik...


    Bir çok çiftin gittiği ve hatta bazı çiftlerinde balayı için tercih ettikleri şehir Venedikİtalya' nın Aşıklar Şehri Venedik olarak biliniyor ancak herkes balayı için kanallardan oluşan bir şehri tercih etmeyebilir.
    Venedik bambaşka bir şehir, bildiğiniz alıştığınız trafik ve insan gürültüsünün ele geçirdiği o metropol şehirleri gibi değil. Sanki sadece turistleri, gezginleri kucaklıyor. 1987 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine kabul edildiğinden beri, kanal ve lagünleri koruma altına alınmış. Mevsim değişikliklerine göre kanallarda su seviyeleri de değişiklik gösteriyor. Dünya üzerinde hiç bu kadar köprüyü bir arada görmemişsinizdir tam 400 köprü şehrin minik ada gibi ayrı duran 118 kısmını birbirine bağlıyor. Sonuçta Venedik i dört bir yanından böle 170 adet kanal bulunuyor. İlk izlenim olarak her sokak birbirine benziyor gibi gelecek ve keşif yapmak istediğinizde çok çabuk kaybolduğunuzu fark edeceksiniz. Ama yinede yan yana dizilmiş harika bir mimariye sahip bu hüzünlü evler, gelen turistlere kucak açmaya devam ediyor.
    Yaşamak için muhtemelen çok ilginç bir yer, düşünsenize ev kapınızı açıyorsunuz ve suya doğru açılıyor. Kanallar sokak olarak sayılıyor. Ve şehrin meydanı kabul edilen yer ise Grand Kanal. fotoğraf çekinip özellikle ziyaret etmeniz gereken yer bu kanal ve burada bulunan Rialto Köprüsü. Burası hemen hemen her mevsim cıvıl cıvıl, turistlere hediyelik eşya satılıyor çeşitli cam işçilikleri, kukla bebekleri ve tabiki Venedik e gidipte almadan dönmeyeceğiniz ünlü Venedik Maskeleri.
    Bir gondol turu ile gezi yapmak da seçenekleriniz arasında olmalı, zaten buraya geliyorsanız kesinlikle bir gondolla kanal gezisi yapacaksınız. Sokaklar, caddeler su kanalları olunca, haliyle otobüslerin, arabaların yerlerini vaporettolar, gondollar ve sürat motorları alıyor. Sürat motorları aynı zamanda polis arabası olarak da şehre hizmet veriyor.
    Evlerin balkonları, pencereleri hep kanallara bakıyor, saksılarda rengarenk çiçekler görebilir ve bu şirin balkonları fotoğraflayabilirsiniz. Çamaşırlarını da astıkları bu balkonlara çok ağır çamaşırlarını asmamalılar, aksi taktirde mandallarından kurtulup düşen çamaşır kanala karışıp gideceğinden, ben olsam en sevdiğim giysileri içeride kuruturdum.
    Dünya' nın her yerinde karşılaşabileceğiniz gibi burada da fazlasıyla Japon Turist göreceksiniz. Venedik günlük hemen hemen 150 bin civarı turist ağırlıyor, halkın geçim kaynağı turistler. Zaten halk arasında çok genç nesil görmek zor. Yaklaşık 72 bin civarı kişinin yaşadığı Venedik de en yoğun nüfus turistlere ait.
    En ünlü meydanı San Marco Meydanı, labirentvari sokaklarında kaybolsanız dahi yollar sizi bir şekilde bu meydana çıkartıyor. Burada bulunan San Marco Katedralini ziyaret etmeyi unutmayın. Katedralin dışında bulunan eşsiz 4 adet bronz at heykeli zamanında daha bir çok eser gibi Ayasofya Müzesi nden çalınarak buraya getirilmiş. Katedralin içinde de diğer heykel ve eşya örneklerine rastlayabilirsiniz. Hepsi sanat harikası ve çok değerliler.
    Eski evlerin köşelerine güvercinler konmasın diye çakılmış sıra sıra çivileri görürseniz şaşırmayın. Yapılardan uzak tutmaya çalışıyorlar, çünkü güvercin pisliği zamanla hasar verici boyutlara ulaşıyor. Bahsettiğim San Marco Meydanı dahi yılın bazı zamanlarında suların çok yükselmesi yüzünden sular altında kalabiliyormuş.
    Özellikle Venedik Karnavalı zamanında giderseniz, gerçekten çok eğlenirsiniz. Ancak erken davranıp otelden yer ayırtmalı ve uçak bileti rezervasyonlarını yaptırmalısınız. Karnavalda renk renk, çeşit çeşit maske takmış insanlar göreceksiniz.
    Venedik Gondollarının ayrı bir hikayesi var. Gondolların hepsi siyah renkte, Venedik' li ressamlarda gondolları çizerken hep siyahla başlarlarmış. 1300 lü yıllarda yaşanan kara veba zamanından önce gondolları renkli boyarlarmış. Ancak vebada kaybedilen kişilerin cesetleri kanallardan alınıp, gondollarla taşındığı için o zamanlardan beri yas anlamında renkleri siyah olmuş.
    Geçmişinde imkansız, hüzünlü aşkların yaşandığı bir kent aynı zamanda Venedik. Kente Ponte Dei Sospiri ismindeki Hasret Köprüsü anlamına gelen yerde buluşan aşıklar gibi aynı zamanda zindanlara atılacak suçlularda şehre son bakışlarını bu köprüden geçerken yaparlarmış. Ünlü Dükler Sarayı nı da ziyaret edebilirsiniz.
    Şehir dediğim gibi turistlerle geçindiği için fiyatlar genel olarak biraz yüksek. Yemek olarak balık tercih edebilirsiniz. Balayı için tercih edecek çiftler için belirtmeliyim ki oteli iyi seçmeliler. Fiyatları ucuz tutalım derken çok kötü bir pansiyonda kalıpta tatilinizi mahvetmeyin.

 İtalya Vizesi Başvuru Şartları için BURAYI TIKLAYIN

1 yorum: