24 Ocak 2015 Cumartesi

Tramvay Cenneti; Zagreb Gezilecek Yerler


    Hırvatistan' ın başkenti Zagreb her gezginin tanıması, görmesi gereken bir şehir. Gerçekten bir Tramvay Cenneti; Zagreb. Çünkü otobüsleri neredeyse hiç göremeyeceğiniz bu güzel şehirde, ulaşımın muazzam kolaylığına ulaşmış Hırvatlar ve her yere tramvaylarla ulaşmak inanılmaz kolay. Küçük ülke Hırvatistan fakat içinde muhteşem bir kültür ve tarih barındırıyor. 4,5 milyonluk halk kalabalığının zaten 1 milyon kadarı başkent Zagreb' de yaşıyor.
    Şehrin kalbi olan Josipa Jelacica Meydanı her seyahat tutkunun buluşma noktası olduğu gibi yerel halkın da ayrılamadığı bir yer konumunda, bu meydandan tramvayların duraklarını ve yolculuk akışlarının da başladığını görebilirsiniz. Yine bir Avrupa kentinin sanat mahmurluğuyla karşılayacak sizi bu meydan, sanat yapanlar, pandomin nostaljisini yad edenler ve muhteşem kafeleriyle burayı çok seveceksiniz.
    Şehri gezmek hem çok kolay hem de çok eğlenceli. Takın sırt çantalarınızı ve ruhunuz sizi hangi sokağa götürürse gidin gezin. Hırvat halkı ilk izlenim olarak size soğuk gibi gelse de aslında tam tersi çok yardımsever ve sıcak kanlılar. Mesela Josipa Jelacica meydanının üst kısmında çiçekçiler bulunuyor, kime sorsanız oradan devam ettiğinizde karşınıza çıkacak Dolac Pazarı nın yerini tarif edecektir. Burada yiyecek açısından meyveler ve turistleri cezbedecek hediyelik ürünler bulabilirsiniz.
    Suç oranının düşüklüğü, caddelerde devriye gezen polislerin neredeyse hiç olmayışından anlaşılıyor. Kendinizi güvende ve mutlu hissedeceğiniz, bu şehirde böyle düzen sağlanması gerçekten çok güzel. Ülkede genel olarak kültür seviyesi yüksek ve halkın eğitim seviyesi de bununla doğru orantılı olarak yüksek. Koruması olmadan gezen Kültür Bakanı nı ya da İç İşleri Bakanı nı görmeniz mümkün, ya da çok ünlü bir oyuncusunu, şarkıcısını her hangi bir kafe de yalnız kahve içerken bulmanız mümkün olabiliyormuş.
    Para birimi gereği ve milli gelir düzeyi açısından halkın kazancı düşük fakat tezat olarak da yaşam burada biraz pahalı. Herkes bizim ülkemizdeki gibi bolca kredi kartı kullanmaktan çekinmiyor. Bizdeki gibi gelirler arası uçurumların yer yer oluştuğunu gözlemleyebilir, zaman zaman son model arabalarla gezen kişilere rastlayabilirsiniz.
    Zagreb' in genel olarak önemli yapılarında biri Mimara Müzesi. Zagreb in en güzel yanı şehre ne yapı inşaa edilirse edilsin ağaçlara, yeşil dokusuna hiç el değmeden yapılmış ve şuan binalarla doğa iç içe. Mimara Müzesi' nin hikayesi ise; ismi Mimara olan birinin hayatı boyunca topladığı tüm sanat eserlerinin ölmeden önce devlete bağışlamasıyla oluşmuş. Vatansever Hırvat Mimara, topladığı bunca, tablo, heykel ve antikaların ileriki nesiller ve Dünya' nın her yerinden ziyarete gelecek turistler için bir kültür mirası olmasını istemiş ve çok da güzel düşünmüş.
   Fakat Zagreb şehrinin asıl simgesi kabul edilen Zagreb Katedrali 1000 yıllık tarihi ile ziyaretine gelenleri yorgunca karşılamaya devam ediyor. Dokusunda oluşan hasarlar zaman zaman gerçekleştirilen onarmalar sonucu Zagreb Katedrali günümüzde de dimdik ayakta.
    Hırvatistan' ın kravatın doğduğu yer olduğunu biliyor muydunuz? Tarihi geçmişi ise şöyle; 16. yüzyıl içinde kadınlar savaşa, katılacak erkeklerin boyunlarına, şans getirsin diye mendil bağlarlarmış, ve bu mendil yıllar içinde askeri üniformaların bir parçası olmuş derken şekil değiştirip günümüzdeki halini almış.
    Şehrin ortasında, Avrupa usulü dinlence, gezi ve spor yapılabilsin diye ayrılmış harika bir park bulunuyor. Maksimir Park. Bisikletle de turlamasının çok keyifli olacağı bir yer burası, ayrıca içinde hayvanat bahçesi de yer alıyor. Bu güzel park stres atmak için paha biçilmez. Bizim ülkemizde de bunun gibi parklara çok fazla sayıda ihtiyaç var.
   Gezgin seyahatçilerin kesinlikle görmesi gereken bir yer var. Burası eski kent olarak geçen Gradec ve aynı zamanda hem turistik açıdan hem de Zagreb' in en güzel noktalarından biri. Avrupa' nın ilk eczanesinin bulunduğu yerde yine burası. 1355 yılından beri çalışan kuledeki saat ve kuleden de seyre dalacağınız harika bir kuşbakışı Zagreb manzarası sizi bekliyor. Burada muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.
   Genel olarak şehirde taksiler pahalı olduğu için, tramvay kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca en çok kafe yoğunluğunun özellikle de en geç kapananlarının bulunduğu yer ise, Tradec sokağı. Gece hayatının sabahlara kadar devam ettiği bir yer değil burası, ama kültürü ve şehrin mimari, tarihi dokusuyla tanışınca iyiki gelmişiz diyeceksiniz.


2 yorum: