20 Ekim 2015 Salı

Lande' lar Ormanı / Landes Forest


    Geçen yüzyılda, Fransa' nın Atlas Okyanusu kıyıları boyunca, Gascogne Lande' larının üstünde ve Gironde ile Adour ırmanları arasında, tabanı 230 kilometreyi, yüksekliği de 100 kilometreyi bulan bir üçgeni kaplayacak çam ormanı yetişti.

En Verimsiz Topraklardan Çam Ormanına Dönüşen Lande' lar Ormanı

    XVII. Yüzyıl' ın sonuna kadar, Gascogne Lande' ları Fransa' nın en verimsiz, en çorak bölgelerinden biriydi. Kıyı boyunca 230 kilometreyi kaplayan kumullar, rüzgarla savrularak art arda dalgalar halinde içerilere doğru ilerliyordu. Yılda yirmi ile otuz metre arasında yol alam bu kumullar yüzünden, köyler terkedilmiş, zaten çalı ve ottan başka bir şey yetişmeyen toprak çoraklaşmış, sular mikrop kaynağı birer bataklı haline gelmişti.


    Sırma salgını alış başını yürümüştü... Kış aylarında köylüler, bu cıvık arazide dolaşabilmek için ağaçlardan yontulmuş yüksek ayaklıklar kullanırlardı. XIX. Yüzyıl' da, kumun ilerleyişini durdurmak ve bataklık sularının daha çabuk buharlaşmasını sağlamak için milyonlarca çam fidesinin dikilmesiyle bölgenin görünüşü tamamiyle değişti ve Fransa en güzel ormanlarından biri olan Lande' lar Ormanı' na kavuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder