12 Ağustos 2015 Çarşamba

Foça da Nereler Gezilir? Nerede Kalınır?


    Foça. Ege' nin incisi, İzmirin ilçesi çok güzel bir yer. Eskiden denizcilerin uğrak yeriymiş Foça. Deniz ürünlerinden istediğinizi taze taze yiyebileceğiniz Foça da, Ege bölgesine özgü denizden batan güneşin enfes manzaralarına da tanık olabilirsiniz.
Foça da Neler Yapılır?
    Kasaba denize paralel şekilde geniş bir koy içine yayılmış durumda. Arabası olanlar için Eski Foça ile Yeni Foça arasında bulunan koyları gezmek ve beğendiğinizde yüzmek çok keyifli olacaktır. Fotoğraf tutkunları için yapılacak ilk iş eski değirmenlerin bulunduğu tepeye tırmanıp akşam gün batımı eşliğinde muhteşem manzara fotoğrafları çekmeleri olacaktır.


    Sörf yapmak isterseniz altın sarısı kumlardan, turkuaz denizin berraklığına kendinizi bırakabilirsiniz. Sörf yeri için özellikle kasabanın ucundaki İngiliz Koyu nu tercih edin. Yeme, içme dahil şekilde kişi başı 50 TL ye günübirlik takım ada turuna çıkabilirsiniz.
    En beğenilen ünlü adalar; İncir, Orak, Fener, Kartdere adaları. İncir Adası' nda bulunan tarihi Beş Kapılar Kalesi Cenevizliler Dönemi nde yapılmış gezilip, görülmeli bir eser.
    Salı günleri Foça Pazarı kuruluyor. Muhteşem bir pazar her cinsten organiz meyve sebze bulabileceğiniz pazara bayılacaksınız ve burada yaşayanlar ne kadar şanslı diyeceksiniz bizim gibi şekilsiz kocaman ve halden gelen sebzelerin ne olduğunu dahi bilmiyorlar. Pazarda ayrıca hediyelik süs eşyaları ile çeşitli baharatları da bulabilmeniz mümkün.


    Foça' nın mehşur Fok Balıkları Kasabanın karşısındaki Siren Kayalıkları' nda yaşıyorlar. O civarda denize girmek doğal canlı yaşamına zarar vermemek açısından yasak, lütfen bunu göz önünde bulunduralım. eğer zaten yakından görmek isterseniz tekne turu esnasında fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.


    Siren denen varlıklar mitolojik karakterde ve bedenleri Kuş vücudu olan kadınlar olarak bilinirler. Büyülü sesleriyle şarkı söyleyerek, denizcileri şaşırtıp, kendilerine çekip kayalıklara çarpmalarını sağlamalarıyla tanınırlar.



Foça Adı Nereden Geliyor?
    Eski adı "Phokaia" olan Foça bu ismi denizinde yaşam alanı oluşturmuş sevimli foklardan almış. Ve burada bulunan Phokaialılar Medeniyeti tarihte bir ilke imza atarak, doğal altın ve gümüş karışımından elde ettikleri "elektron" yani sikke parayı ilk bastıranlarmış. Foçalılar tarihin en usta denizcileriymiş ve bu grup eski zamanın Marsilya' sı şimdinin Fransa' sı na dek gidip orada da koloni kurmuşlar.


Foça' da Nerede Kalınır?
Butik otel, pansiyon seçeneklerinden istediğinizi seçenebilirsiniz. Birkaç tanede fikriniz olması amacıyla ben yazıyorum.
    Amphora Otel; Bu otel eski bir taş evden apart şekline çevrilmiş ve oldukça nostaljik. Denize uzaklığı 400 metre civarında. Şık, konforlu ve güzel odaları var. Apart olduğu için odalarda ayrıca mutfak ve oturma odası gibi yaşam alanına da sahip oluyorsunuz. Klima ve televizyonda odalarda bulunuyor. Otelde konaklama kişi başı 75TL ayrıca otelin anlaşmalı olduğu Trio Bar da 10 TL ye kahvaltı edebilirsiniz.


    Siren Pansiyon: Bu pansiyon denize daha yakın bir konumda sadece 60 metre civarı. Terasından manzaraya doyabilirsiniz. Kişi başı konaklama 75 TL üç kişi olduğunda 60 TL ye oluyor. Restoranlara da oldukça yakın yürüme mesafesinde konumu, odalarda tv ve klima mevcut. Sabah açık büfe kahvaltı otelde veriliyor.
    Kumsal Motel: Gün batımının harika manzarasını gören deniz kenarı bir motel burası. Mevkii olarak Küçük Deniz tarafında kalıyor. 18 odalı şirin bir yer. Çarşıya gitmek isterseniz 10 dakika yürümeniz yeterli olacaktır. Televizyonlu, internet bağlantılı odaları. açık büfe kahvaltısı ile oda, kahvaltı kişi başı konaklama 75 TL.
    Güneş Sempatik Otel: İskeleye oldukça yakın, balkonlu odaları ve güzel manzarası ile şık bir otel. Merkezde yer aldığı için cafeler, barlar yakında bulunuyor. Oda Kahvaltı kişi başı fiyat 75 TL.


 Foça' da Ne Yenir?
    Her yerde taze deniz ürünlerinin birçok çeşidine rastlamanız mümkün, ancak deniz ürünü sevmeyenler içinde alternatifler elbette var.
    Merkezde Deniz Cafe bulunuyor orada midye tava, sardalya ya da mezgit, kalamar çeşitleriyle balık ekmek yememin keyfine doyabilirsiniz. hemde 6-7 TL. Kumru sevenler için meydanda Kumrucu Arif in yerine gidip 7-10 TL arası sandiviç, tost ile sade bir öğün geçirebilirsiniz. Restoran bazında Oscar Restoran da tas kebabı, pilav ve cacık menüsü 15 TL. Köfte arayanlar, Harika Köfte ye giderek, ünlü kaşarlı köfte ve çorbası ile 20 TL ye doyabilirler.


    Ege de sakızlı dondurma ünlüdür. Burada da Nazmi Usta da Girit Sakız dondurmasından tadabilirsiniz. Ayrıca bir de Foça yoğurdu var lokantalarda isteyin ve mutlaka deneyin.

   
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder