26 Ağustos 2015 Çarşamba

Harikalar Tepesi; Kilimanjaro / Kilimanjaro Mountain, Africa, Tanzania


    Tanzanya' daki "Harikalar Tepesi" ya da Kilimanjaro, Afrika' nın en yüksek tepesidir. Bugün üç yüz milyon yaşındaki bu sönmüş yanardağ, Tanzanya' nın bağımsızlığına kavuşmasından sonra Uhuru (Hürriyet) Tepesi adını aldı.
    Afrika' nın doğusunda, hemen ekvatorun altındaki tropikal bölgede, tepesi her zaman karlarla kaplı, 5963 metre yükseklikteki Kilimanjaro Dağı yükselir.


    Dümdüz bir yaylanın ortasında tek başına sivrilen bu dağ, çevresindeki bulut denizinin üstünde taa uzaklardan seçilebilen karlı tepesiyle çok haşmetli görünür. Bu sönmüş yanardağın yamaçlarındaki kat kat taraçalarda kahve, muz ve tahıl tarımı yapılır, daha yukarılarda geniş ekvator ormanları, savanalar ve otlaklar uzanır; zürafa, zebra ve manda sürüleri burada yaşar.


    Tepesinde, altı kilometre çapındaki büyük kraterin içinde, yaz-kış kalmayan karlar, geniş buz kütleleri halinde birikir. Zaman zaman yanardağın ağzından çıkan kükürt yüklü dumanlar, Kilimanjaro' nun, belki yüzyıllardan beri buzlar altında uyukladığını, ama asla çokta derin bir uykuya dalmadığını gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder