7 Ekim 2015 Çarşamba

Cebelitarık Kayası, Herkül Sütunları..


    Avrupa' yı Afrika' dan ayıran, Akdeniz' le Atlas Okyanusu' nu birbirine bağlayan Cebelitarık Boğazı'  ın iki yakasında iki sarp kaya yükselir; Bunlar, eskilerin "Herkül Sütunları" dedikleri Cebelitarık ile Septe Kayalarıdır.


    Yunan mitolojisinin kahramanlarından  Herakles' i Latinler, Herkül diye adlandırmışlardı. Dediklerine göre, günün birinde Herkül kayaları yarmış ve eni 15 kilometreyi bulan Cebelitarık boğazını açmış. İkiye bölünen kayanın, 425 metre yüksekliğindeki bir parçası, yani Kalpe Avrupa' da, Abyla denilen öteki parçası ise Afrika' da, Septe şehrinin yakınında kalmış.


    Eski çağ dünyasının sınırları işte bu kayalardı. Boğazdaki gidiş, gelişleri denetlemek için iki yakada büyük sivil ve askeri limanlar kuruldu; Avrupa yakasında Cebelitarık ve Elcezire, Afrika yakasında da Septe ve uluslararası bir şehir olan Tanca, Herkül Sütunları nın arasından, Atlas okyanusunun suları Akdeniz' e, Akdeniz' in suları ise Atlas Okyanusu' na doğru akar; Doğuya doğru olanı bir yüzey akıntısı, batıya doğru olanı da dip akıntısıdır.

1 yorum: