4 Ocak 2017 Çarşamba

Donan Akarsuyun Üzerinde Kamp Yapmak

Donan Akarsuyun Üzerinde Kamp Yapmak

    Herhalde en ilginç ve ekstrem bir etkinliktir; Donan Akarsuyun Üzerinde Kamp Yapmak... Kış kampı etkinlikleri sürekli yapılır ve doğa severler tarafından da bilinir. Fakat bu çılgınlar donan bir akarsu üstünde kamp yapmayı tercih etmişler.

Donan Gediz Nehri Üzerinde Kamp

    Yenişehir Köyü; Uşak-İzmir karayolu yakınlarında kalıyor. Kamp yapılan yer ise; "Taşyaran" adındaki vadiden akan ve Gediz Nehri'nin de bir kolu olan akarsuyun üstü, yaşanan aşırı soğuklar yüzünden buz tutmuş durumda. Bunu fırsat bilen bir grup maceraperest üniversite öğrencisi ise, buzun üzerine çadır kurup, kamp yapıp, balık tutuyorlar. 
    Soğuğu umursamayan doğasever gençler geceyi buzun üzerindeki kamplarında geçirmişler. Taşyaran Vadisi doğal güzellikleri ve ilgi çekici yeryüzü şekilleri ile her mevsim ziyaretçileri olan bir lokasyon. Hava sıcaklarının bir hayli düştüğü bu günlerde ise, neredeyse buzdan akvaryuma dönüşen vadi, görsel açıdan da görülmeye değer.


    Farklı bir etkinlik düzenleyen öğrencilerden Şaban; geceyi buzların üstünde geçirdiklerini ve her yıl vadiyi ziyaret ettiklerini belirtti. Ayrıca Aşırı soğuk nedeniyle akarsuyun buz tutuğunu öğrendik. Bunun üzerine arkadaşlarla kamp yapmak, karın ve buzun keyfini çıkarmak için bölgeye geldik. Buzun altındaki balıkları izlemek harika. Çıldır gölünde buz altında balık tuttuklarını biliyoruz, aynı duyguyu yaşamak istedik. Buzun kalınlığı yaklaşık 15 santimetre. Bizim için farklı bir deneyim oldu. Buzun üzerinde uyumak gerçekten heyecanlı, gece sıcaklık sıfırın altında 10 dereceye kadar düştü." diye de ekledi. Çağrı Erdoğan ise akarsuyun yüzeyinin buz kütlesine dönüşmesinin ve altındaki doğal yaşamın bölgeyi özel kıldığını belirtti.
    Üniversite öğrencilerinin zaman zaman vadiyi ziyaret ettiğini ifade eden Erdoğan, "Ege bölgesinde bir akarsuyun buz tuttuğunu görmek neredeyse imkansız ama Taşyaran’da bunun keyfini çıkarabiliyorsunuz. Bütün kanyonu yürüyerek buzun üstünde geçmek mümkün." diye konuştu.


Hipotermi Riskine Dikkat!!

    Kış Kampı ve etkinliklerinin en dikkat edilmesi gereken konusu ise "Hipotermi Riski". Çünkü gereken malzemenin olmaması (kışlık çadır, tulum vb.) ayrıca kış kampı konusunda yeterli tecrübenin olmaması çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bir bölge tam olarak bilinmeden özellikle buz üzerinde kamp yapmak, gece olası bir hava sıcaklığı artışı esnasında buzun çatlama riskinin olması sonucu hipotermik sonuçlar doğurabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder