17 Temmuz 2016 Pazar

Marmara Bölgesi Gezilesi, Görülesi Tarihi ve Kültürel Mekanlar

Marmara Bölgesi Gezilesi, Görülesi Tarihi ve Kültürel Mekanlar 


EDİRNE: Kırkpınar güreşleri ile ünlü olan bu ilimiz, tarihi yapılarla süslüdür. Koru Dağı ve Söğütlük orman içi dinlenme yerleri; Sarayiçi, Erikli Plajı, Edirne Kalesi ve Enez Kalesi; Khrysopege Kilisesi; Peykler Medresesi; Saatli Medrese; Saray-ı Cedid (Yeni Saray); II. Beyazıd Külliyesi; Üçşerefeli Cami ve Selimiye Cami; Rüstem Paşa Kervansarayı, Tunca Köprüsü ile Meriç Köprüsü; Arkeoloji Müzesi, Etnoğrafya Müzesi ve Türk İslam Eserleri Müzesi, Edirne gezisinde mutlaka görülmesi, fotoğraflanması ve tarihi atmosferin hissedilmesi gereken yerlerdendir.


KIRKLARELİ: Kırklareli gezinize Dupnisa Mağarası; Vize Kalesi, Vize Mağara Manastırı; Midye Ayazma ve Manastarı' nı gezerek başlayabilirsiniz. Sonrasında Hızır Paşa Külliyesi ile Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi' ni ziyaret edip, Kadı Cami, Beyazıd Cami, Kapan Cami, Eski Cami, Cerit Ali Paşa Cami ve Süleyman Paşa Cami gibi tarihi mekanları gezebilirsiniz. Apullu' daki Sinanlı Köprüsü ile Lüleburgaz' daki Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü görmeye değerdir. Kadı Çeşmesi, Kapan (Salıyeri) Çeşmesi, Kayımoğlu Çeşmesi, Alman Çeşmesi fotoğraflanabilir mekanlardandır. Kentin görülmeye değer yerlerinden biri de Kırklareli Müzesi' dir. Dilerseniz Zindan Tübesi ile Binoklu Hasan Baba Türbesi' ni de ziyaret edin.


TEKİRDAĞ: Kendine özgü köftesiyle ünlenen Tekirdağ, özellikle yaz aylarında büyük ilgi gören kıyıları ve doğal kumsallarıyla da turistik açıdan önemli iller arasında yerini alıyor.
Kastros (Çamköy), Marmara Ereğlisi, Kumbağ, Mürefe ve Şarköy Kıyıları ziyaret edilebilir. Antik kent ve tarihi yerler gezmeyi seven ve fotoğraf çekenler için Heraklia Perinthos kent kalıntıları görülmeye değer. Rüstem Paşa Camii ve Bedesteni ile Ayaz Paşa Cami, Hasan Efendi Cami, Sultan Süleyman Cami Güzelce Hasan Bey Cami ve Turhanoğlu Ömer Bey Cami, Eski Cami ve Orta Cami görülebilir camilerdendir. Tekirdağ Müzesi yine kentin ilgi çekici noktaları arasında yer alır.


İSTANBUL: Kuruluş tarihine ilişkin değişik söylenceler olan İstanbul Kenti, coğrafi konumu sebebiyle kısa sürede gelişme göstererek büyük bir ticaret merkezi olmuştur. Tükiye' nin ticaret, sanayi, ulaşım, turizm, eğitim,  kültür ve sanat merkezi konumundadır.
Silivri, Kumburgaz, İstanbul Boğazı, Kilyos, Şile Kıyıları, Adalar, Belgrad Ormanı, İbrahim Paşa Korusu, Emirgan Korusu, Yıldız Parkı, Çamlıca Tepesi ve Gülhane Parkı, İstanbul' daki gezi ve mesire yerlerine örnek olarak verilebilir mekanlardır.
İstanbul Surları; Bozdoğan Sukemeri; Binbirdirek Sarnıcı ve Yerebatan Sarnıcı; Ayasofya; Aya İrini; Bukoleon Sarayı ve Tekfur Sarayı. Çemberlitaş; Dikilitaş; Yılanlı Sütun; Kıztaşı; Kız Kulesi; Galata Kulesi; Fatih, Beyazıt, Sultan Selim, Haseki Hürrem Sultan, Süleymaniye, Sokullu Mehmet Paşa, Kılıç Ali Paşa, Yeni Camileri görülebilir tarihi yerlerdendir.
Bunlar dışında, Şemsi Paşa, Sultan Ahmed, Köprülü Mehmet Paşa, Çorlulu Ali Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Laleli ve Damat İbrahim Paşa Külliyeleri' dir. Rüstem Paşa ve Gazanfer Ağa Medreseleri; Anadolu Hisarı ve Rumeli Hsarı, Mağlova Kemeri, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı ve Yıldız Sarayı fotoğraflanabilir güzel tarihi mekanlar arasındadır.
Şale Köşkü, Malta Köşkü ve Çadır Köşkü ile Aynalıkavak, Küçüksu (Göksu), Tophane ve Ihlamur Kasırları; Eyüp Sultan, Firuz Ağa, Sinan Paşa, Nuruosmaniye, Beylerbeyi, Selimiye, Nusretiye, Pertevni-yal Valide Sultan Camileri, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı; Arkeoloji Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Mozaik Müzesi ve Divan Edebiyatı Müzesi kentin görülmeye değer tarihi ve kültürel yerlerinden sadece birkaçıdır.


KOCAELİ: Şehir Surları, su tesisatı, Nymhaion (Çeşme Binası), antik kuyu, nekropol, Hagios Pantelemon Manastırı, sarnıç, Saatçi Ali Efendi Konağı (Etnografya Müzesi), Abdülaziz' in Av köşkü (Arkeoloji Müzesi),  saat kulesi, Pertev Paşa Külliyesi, Sırrı Paşa Konağı, Orhan Camii, İmaret Camii, Fevziye Camii, şu anda müze olan Osmanlı Hamdi Bey' in Evi, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Sultan Orhan Camii, İlyasbey Camii, Fatih Sultan Mehmet' in Otağı, İbrahim Paşa Çeşmesi, Karamürsel' in Mezarı, Konca Anıtı, Hersekzade Ahmet Paşa Külliyesi, Akçakoca Anıt Mezarı, Kocaeli' nin belli başlı tarihi eserlerine örnek olarak verilebilecek güzel yerleridir.
Kocaeli' nin meşhur mesire yerleri ise Maşukiye, Kuzuyayla, Soğuksu Piknik Alanı, Beşkayalar Tabiat Parkı, Şehitler Korusu, Gölcük, Değirmendere, Ulaşlı, Halıdere, Ereğli, Karamürsel, Hersek Gölü, Sapanca Gölü ünlüdür.
Şeytandere Göleti, Körfez, Hereke, Ballıkayalar Vadisi, Eskihisar, Darıca-Bayramoğlu Kuş Cenneti ve Temalı Park, Bayramoğlu, Kerpe, Kefken, Cebeci ve Sarısu görülmeye değer diğer mekanlar arasındadır.


SAKARYA: İsmini ülkemizin üçüncü büyük akarsuyu olan Sakarya Irmağı' ndan alan kentte; Sapanca Gölü, Karasu Plajı ve Kocaali Plajları görülebilecek güzel kıyılar arasındadır. Termal turizm sevenler için ise Kuzuluk Kaplıcası ve Çökek Kaplıcaları mutlaka görülmelidir.
Hasan Dağı ve Poyrazlar Gölü orman için dinlenme tesisleri bilinen güzel doğal dinlence yerlerindendir.
Geyve Elvan Bey İmareti, Süleyman Paşa (Hicri 1328), Rüstem Paşa ve Orhan Camileri; Sakarya Köprüsü, Beş Köprü (Iustinianus Köprüsü) de kentte görülebilecek mekanlardandır.


YALOVA: Yalova, tarihin çok eski dönemlerinden bu yana bir kaplıca kentidir. 1998 yılında il olan Yalova' da meyvecilik ve çiçekçilik oldukça yaygındır. Yalova' nın merkezinde Yürüyen Köşk, Altınova' da Hersekzade Ahmet Paşa Camii, Armutlu' da Eski Camii, Çınarcık' da kitabeler ve çeşmeler, Çiftliköy' de Taşköprü, Termal' de Atatürk Köşkü, kaplıca, Kurşunlu Hamam ve Valide Hamamı ve tabiki Yalova' nın plajları, dinlenme mesire yerleri de görülmeye fotoğraflanma değer niteliktedir. Hasanbaba Korusu, Sudüşen Şelalesi, Delmece Yaylası en ünlüler arasında. Merkez ilçe de dahil olmak üzere, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy, Esenköy ve Koruköy' deki plajlar da Yalova' nın ünlülerinden

BİLECİK; Osmanlı İmparatorluğu' nun temellerinin atıldığı topraklara sahip olması sebebiyle Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Bilecik, Osmanlı' nın ilk dönemlerini yansıtan birçok tarihi yapıyla dikkat çekiyor. Kentteki ilginç mekanlara örnek olarak; Osmangazi Camisi, Orhan Gazi Camisi ve İmareti, Şeyh Edebali ve Mal Hatun Türbeleri, Köprülü Mehmed Paşa Camii, Vezirhanolarak da bilinen köprülü Kervansayı, Rüstem Paşa Camii, Gülalan Köşkü, Ertuğrul Gazi Türbesi, Soğüt Müzesi ve Tarihi Saat Kulesi verilebilir.


BURSA; Bursa' nın ilgi çekici yerleri arasında Nicea (İznik), Miletopolis (Karacabey) Mirlea (Mudanya), Kirmastı (Mustafakemalpaşa), Atranos (Orhaneli), Neopolis (Yenişehir); Ayasofya, Koimesis, Hagio Kiliseleri; Orhan Camii ve Külliyesi, Bursa ve Karacabey Ulucamileri; Şifalı termal suların olduğu Yeşil Türbe; Uludağ Milli Parkı; Çekirge, Armutlu, Oylat ve Gemlik Kaplıcaları, Arkeoloji, Atatürk, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İznik Müzesi ve İznik Ayasofya Müzesi; Osmanlı, Şemaki ve Mudanya Mütareke evleri sayılabilir.


BALIKESİR: Gerek Marmara, gerekse Ege denizine kıyısı olması ve tarihsel yapılar açısından zengin konumu Balıkesir' i turizm açısından çekici bir yöre haline getiriyor.
Kuş Cenneti Milli Parkı, Erdek, Bandırma ve Edremit Körfezleri ile Ayvalık kıyılarındaki plajlar, Ayvalık' ta Şeytan Sofrası ve Saatli Kilise, Balıkesir' deki gezilebilecek ilginç yerler arasındadır.
Marmara Adası, Alibey (Cunda) Adası, Erdek ve Gönen' deki açık hava müzeleri, Kyzikos Antik Kenti kalıntıları, Yıldırım Camii (Eski Camii), Zağanos Paşa Külliyesi, Alibey Camii (Çınarlı Camii), kentteki tarihi yerlerin en kayda değer örneklerindendir. Gönen, Pamukçu-Bengi, Balya Dağı, Hisar, Hisarköy (Asarköy), Karaağaç (Uyuz), Kepekler ve Güre (Edremit) Kaplıcaları ve Dutluca' daki içme, Balıkesir' i sağlık ve termal turizmi alanında önemli kılıyor. Balıkesir Kuvay-ı Milliye Müzesi ve Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıklarının sergilendiği Edremit Tahtakuşlar Köyü, Selim Turan Etnografya Galerisi, Balıkesir Müzesi de gezilmeye ve fotoğraflamaya değer güzel yerlerdendir.


ÇANAKKALE: Pekçok uygarlığa beşiklik etmiş Çanakkale ilinde, Kestanbolu, Tepeköy, Külcüler ve Çan kaplıcaları ile Troya, Aleksandria Troas, Assos, Smintheion, Neandria ve Zeus Altarı kalıntıları, Çanakkale Şehitler Anıtı ve Harp Hatıraları Müzesi, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Arkeoloji ve Troya Müzeleri kentin en çok ilgi çeken yerlerindendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder