20 Ocak 2015 Salı

Dünya' nın En Eski Yerleşim Bölgeleri...


    Hayalci Gezgin eşliğinde Dünya' nın En Eski Yerleşim Bölgelerini tanıyabilirsiniz. Tüm gezginlerin ruhunda biraz tarih merakı biraz da nostalji barınır, bunun eşliğinde bu eski yerleşim yerleri ve kısaca tarihlerine bir göz atacağız.
   Lübnan' ın başkenti olan Beyrut kenti Osmanlı Dönemi içerisinde gelişimini arttıran eski yerleşim yerlerinden. Özellikle Ortadoğu' nun popüler mekanı olduğu yıllar; 1950-70 arasında. Günümüzde hemen hemen 1,5 milyonun üzerinde bir nüfus sayısına sahip. Ayrıca önceleri eşit derecede olan Müslüman ve Hristiyan sayısı günümüzde değişiklik göstermiş ve Müslümanların sayısında artış yaşanmış.
    Tarihi yapı meraklıları gezginlerin mutlaka gidip, gezmesi gereken kent Bulgaristan' ın Filibe şehri. Burası ismini bir Makedon Kralından almış. Kültürel yapısı ve iyi korunmuş tarihi eserleri ile günümüze dek ulaşmış nezih bir kent olan Filibe ayrıca Osmanlı Devleti' nin de Balkanlar bölgesinde göz önünde tuttuğu bir şehirmiş. Şimdilerde ise 2019 yılında hak kazandığı Avrupa Başkenti konumuna hazırlanıyor.
    Tarihin süregelen zamanlarında hep yerleşim yeri olarak mekan edinilmiş Suriye' nin başkenti Şam ise; kim bilir kaç yaşam büyüttü topraklarında, kaç savaş gördü, nelere tanıklık etti. Şam, Endülüs-Emeviler döneminde kültür ve medeniyet bazında Dünya'nın Merkezi konumundaymış. Bir çok tarihi bina ve yapı kazandığı dönem ise Osmanlı Dönemi' ne denk gelmekte. Emevi Camii tarih açısından gösterilen en önemli yapılardan.
    İran' ın Susa şehri de kültürü ve medeniyetleriyle de en eski yerleşim yerlerinden sayılıyor. Kent olarak M.Ö. 4200 lere dayanan bir medeniyet geçmişi bulunmakta, eski çağlara dayanan Elam Devleti' nin bir dönem başkentiymiş. Tabi bildiğiniz gibi İran topraklarında eski çağlarda bir de Pers Devleti hüküm sürmüş, medeniyet yelpazesi oldukça geniş.
    Ülkemizde de Dünya'nın En Eski Yerleşim Yerleri arasında kabul edilen Gaziantep' in 10 km kuzeyinde yer alan Dülük Antik Kenti bulunmakta. Buranın önemi, antik şehrin Antik Çağlarda ticaret yollarının kesiştiği kavşak noktasında bulunması ve burada kilit rol oynamasıymış. Asur' lulardan, Hititler' e, Roma Dönemi' nden Osmanlı' ya dek uzanan çok önemli ve uzun bir tarihi geçmişe sahip, Dülük Antik Kenti. Ancak, Osmanlı Dönemi içinde kültürel önemi artış göstermiş ve önemli bir yere sahip olmuş. Gidip, gezebileceğiniz mağaralarda gezmeye gelen turistler için ışıklandırılmış özel parkurlar bulunuyor.
    Bir diğer büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış yerleşim yeri ise Yunanistan' ın başkenti Atina. Bu kentin tarihi; eski Neolitik Çağa dek uzanıyor. Ama en bilineni Eski Yunan Medeniyeti' nin merkezi ve ticaret, kültür bazında önemli bir yerleşim yeriydi. Atina kenti ismini Yunan Savaş Tanrısı Athena' dan almıştır.
    Yine Lübnan' da bulunan Antik bir Liman şehri var ismi; Byblos. Bu kent o kadar eskiye dayanan bir medeniyet geçidine ev sahipliği yapmış ki geçmişe dek tam tarihi bilinmemekle beraber, 7000 yıl öncelerine dayanıldığı düşünülmektedir.
   Roma Dönemi' nden günümüze uzanan Mısır' ın Feyyum kenti, tarih açısından M.Ö. 4000 yıllarına uzanmakta ayrıca Roma Dönemi' nden kalan Feyyum Mumya Portreleri ile de ünlü bir şehir. Eski ismi ise Medinet El-Feyyum imiş.

 

1 yorum: