22 Ocak 2015 Perşembe

Dünya' nın Her Köşesinden Rengarenk Şehirler...


    Dünya' nın dört bir yanında bulunan capcanlı, rengarenk şehirleri gezmek, fotoğraflamak her gezginin en büyük idealidir aslında. Bunların hayal olarak kalmaması yalnızca sizlere bağlıdır. Biraz cesaret, biraz erken projelendirme ve bütçe planlamasıyla yapamayacağı şey yoktur insanın. Sadece sınırlarını bilmeli ve çok lükse kaçmamalı işte o zaman Dünya' nın her köşesini adım adım gezmek hayal olmaktan çıkacaktır.
    Hayalci Gezgin bugün sizlere Dünya' nın Her Köşesinden Rengarenk Şehirler hangileri onları tanıtacak. İlk sırayı İtalya' nın muazzam güzellikteki Cinque Terre Milli Parkı alıyor. Burası deniz kenarında şirin mi şirin yapıları ve rengarenk ufak evleriyle 5 köyün birleşmesinden oluşan bir milli park. Zaten Cinque Terre "Beş toprak" anlamına gelmektedir. Çok özel olan bu yer koruma altında ve Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Yüzyıllar boyu burada bir sürü insan hayatını geçirmiş ve muhteşem manzarasıyla denize sarp inen kayalıklarda azimle tarım yapmışlar. İtalyan Rivierası' nın bu engebeli bölgesine tren ve botlarla ulaşılabildiği gibi, yürüme patikaları da kullanılır. Turistlerin ve gezginlerin uğrak noktası haline gelmiş bu doğal yer, gerçekten görülmeye değer.
    Bir diğer capcanlı, rengarenk şehir ise Cape Town da bulunan Bo Kaap Mahallesi. Güney Afrika' nın şüphesiz ki en büyük şehri Cape Town ve bu mahallede en canlı ve seyretmesi gayet eğlenceli bir noktası. Çok ünlü olan bu mahalle yolu düşen gezginler için ziyaret etmesi gereken gözde mekanlar arasında. Şuan burada yaşamlarını sürüden müslüman halktan önce tarihine bakacak olursak 17. Yüzyılda bu evler Hollandalılar tarafından köleler için yaptırılmış. Belki de şimdilerde bu kadar renkli olmalarının sebebi, geçmişte yaşanan acı hayatları biraz olsun huzura kavuşturmak içindir...
    Bizim ülkemizden bir kesit ve renkli bir mahalle anlatmak gerekirse; İstanbul' un çok eski semtlerinden 15. yüzyıldan günümüze dek uzanan Musevi toplumunun evlerinin bulunduğu Balat Semti. Burası sokak boyunca uzanan, cumbalı, çıkmalı yapıdaki dar ve 2-3 katlı evlerin omuz omuza dizildiği eski bir semt. Malesef evler Bo Kaap mahallesindeki gibi pırıl pırıl ve kontrast renklerde boyalı değil, nispeten daha eski ve zamana karşı yorgun bir şekilde ayakta duruyorlar. Renkli ve eski duvarlarıyla, arnavut kaldırımlı sokak boyu uzanmaktalar.
    Şimdi anlatacağım yer şirin mi şirin bir kasaba neden mi? Çünkü İspanya' da ki Juzcar Malaga şehri binaları Sony Pictures tarafından geçtiğimiz sezonlarda çıkan Şirinler Filminin galasını kutlamak için, şirinlerin mavisine boyandı. Endülüs topluluğunun bir kısmı olan bu şehir 2011 den beri masmavi bir şekilde, sokaklarında gezmek, evleri görmek isteyen turistleri ağırlıyor. Çatılarındaki rengarenk çiçekleriyle bir harika, buraya yolunuz düşerse gerçekten içiniz açılacak.
    Dünya' nın Her Köşesinden Rengarenk Şehirler yazımıza dahil etmeden duramayacağım diğer bir kentte Dünya' nın en canlı festivallerinin gerçekleştiği Rio de Janeiro. Kent genel anlamda fakir ve suç oranı oldukça yüksek fakat bu çarpık kentleşmenin alıp başını gittiği gecekondu mahallerinin dış cephelerini rengarenk boyayıp birazda olsa dünyalarını renklendirmişler.
   Son olarak anlatacağım şehirde yine aynı kıtadan Arjantin' den Buenos Aires şehri. İtalyan göçmenlerin meskeni El Caminito caddesi burayı ziyaret edenleri adete İtalya' ya gelmiş gibi ağırlıyor. Cadde boyu sıra sıra bir çok heykeltraşın eserlerini görebilirsiniz. Evlerin ilginç yanı geri dönüşüm fikrini farklı boyutlara taşıyıp, batık ve eski gemi saçlarından yapmışlar sonra bu evleri bir güzel tekne boyalarıyla rengarenk boyamışlar ortaya cıvıl cıvıl bir yer çıkmış.

1 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler özellikle Cinque Terre çok güzel bi yer

    YanıtlaSil