10 Ağustos 2015 Pazartesi

Fanusa Sığan Kocaman Bir Dünya; Terrarium...


    Tesadüf eseri bulunan bir şey bu bitkilerle toprağın mükemmel uyumu ile kavanozların, fanusların, şekerliklerin ya da şişelerin içinde doğal bir ekosistem oluştu günümüzde ise neredeyse sanat denilebilecek kadar güzel tasarımlar ortaya çıkmaya başladı ismi; Terrarium (Teraryum)
    Toprak seçiminin önemli olduğu Teraryumlara kesinlikle katkısız, kaliteli, gübresiz torf toprak konulmalıdır. Çünkü bu toprağın su tutma kapasitesi yüksek olduğundan ve alt tabakasına aktif karbon ilavesi yapıldığından içinde bakteri ya da böcek oluşumunu da önlemiş olursunuz.


Hava Kirliliği Sonucu Terrarium un Bulunması
    Endüstri şehri Londra da 1800 lü yıllarda hava kirliliğinin yoğunluğundan bitki yetişemiyordu. Bitkilerinin sürekli ölmesine üzülen mehşur botanik aşığı Dr. Nathaniel Ward, içinde toprak kalıntısı olan kavanozlarda bitkilerin hayatta kaldıklarına rastlantı eseri tanık oldu. Ve bu fikir yıllar içinde ağzı kapalı cam kapların içinde nem ile büyüyen bitkilerin bakılmasını sağladı ve Terrarium lar meydana geldi.Latincede "Terra" toprak anlmına gelirken "rium" eklentiside aquarium dan alınarak ortaya fanus gibi akvaryuma benzer ortamlarda bakılan bitkilerin olduğu Terrarium çıktı.


   
Kendine Özgü Bir Ekosistem
    Bu minyatür dünya başlı başına kendine özgü bir ekosistem. Bitkileri seven fakat çok fazla evde olamayan ya da bitki bakımına zaman ayıramayan kişiler için günümüzde bu çok tercih edilir bir obje haline geldi. Dekoratif özelliği ve hoş duruşlarıyla hediyelik olarak dahi tercih edilebilir olmalarıyla Teraryumlar hobi olarak da üretilmeye başlandı. Minimalist malzemelerle farklı kombinasyon uğraşlarıyla kişilerin tercih ettikleri son derece huzur verici bir hobi olarak da düşünebilirsiniz.
    Airplant, kaktüs, skulent gibi bitkileri üzeri açık hava girebilen teraryumlarda ya da mini hobi bahçelerinizde yetiştirebilirsiniz. Ağzı tamamen kapalı olarak bakılan teraryum bitkileri ise nemli yerlerde yaşayan türler olmalıdır. Süslemek ise tamamen sizin hayal gücünüze kalmış, ilk yaptığınız teraryumlar hoşunuza gitmesede pes etmeyin, bu işte zamanla ustalaşıp çok güzel tasarımlar ortaya çıkardığınızı göreceksiniz.


   
Teraryum Bakımında Püf Noktalar
    Bakımı oldukça pratik olan teraryumların oluşuturlmasında bazı püf noktalar var. Aydınlık yerde ancak direk güneş ışınlarına maruz kalmayan bir köşeye koymalısınız. Eğer ağzı kapalı Teraryumlarınızın iç camında nem oranı fazlaysa çok sulama yapmışsınız demektir, bir iki saat kapağı açıp havalandırabilirsiniz. Mevsime göre değişkenlik gösterse de bazı teraryumları senede bir kez sulamak bile yetiyor. Sulama işlemi ise kesinlikle su dökerek değil klorsuz, dinlenmiş suyu sprey olarak uygulamayla yapılmalı.


Teraryum Tasarımları
    Bu konuda hayal gücünüz size ne söylüyorsa tasarlayın. Fincan, demlik, kavanoz, viski şişesi ne olursa içinde dünyanızı oluşturabilirsiniz. Bu güzel mini bahçeleri sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Sevdiğiniz bir yerin minyatürünü dahi teraryum da tasarlayabilirsiniz. Kayalık vadiler ya da yağmur ormanları, küçük bir çiftlik veya şelale temalı tasarımlar hepsi yapılabilir tamamen size kalmış.



Atölyede Teraryum Tasarımları
    Kamil Torun bu işe gönül vermiş bir tasarımcı, atölyesinde bu hobisini uzun yıllardır sürdürüyor. Toprakla, bitkilerle geçirilen zaman zaten insanlara pozitif bir enerji yüklediği için kendiside bunu savunarak, hem pozitif enerji yüklendiğini hem de keyifli vakit geçirdiğini belirtiyor. Özellikle çocuklarında doğa sevgisi kazanması ve yaratıcılıkları, hayalgüçlerinin gelişmesi için bu hobiyi tanımaları gerektiğini belirtiyor.



The World Which Fits a Bell Glass; Terrarium
    Terrarium started to develop when the botanic passionate Dr. Nathaniel Ward who was upset about his plants which he could not keep alive in the polluted air of London, namely the 1800' s industrial city, noticed that vegetation takes place in the jars in which soil is left.

The Miniature World
    The choice of soil type is important in terrariums. If you have chosen a bell glass with a narrow brim, then you should prefer a soil type like turf which is organic capable of water holding. You can prevent bacteria and fly development by using activated carbon.
    The irrigation should be performed with an injector, spray or a spoon bu avoiding the water directly contacting the plant itself.


Know No Bounds
    A pot, jar, cup or a bottle... An adventure which is entirely upon your imagination. Besides the stones, branches and leafs you collect or the beauties coming from the sea, you can also use artificial things which you can access easily in your terrarium.

Little Care, Plenty Of Joy
    Plants like cactus and succulent store water in their body or leaves and do not like humid places. Therefore, an open bell glass would be more appropriate if you have chosen a plant of this type. A closed living area is more suitable for the plant types which like moisture. You should irrigate in accordance with the season and the plant you grow in the terrarium. It will be enough to irrigate once 15-30 days in winter, and 7-10 days in summer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder