24 Ağustos 2015 Pazartesi

Heybetli Everest Tepesi / Mount Everest


    Hindistan ile Çin arasında Himalaya Sıradağları uzanır; bu heybetli dağların en yüksek doruğu, çevredeki dağlılar tarafından "Dünyanın Anası" veya " Tanrıların Tahtı" diye anılan Everest Tepesi dir. Yüksekliği tam 8880 metre...


    Yeryüzünün en yüksek tepesi olan Everest, Himalaya Dağları nın sekiz bin metreyi aşan on dört doruğu içinde en heybetlisi. Bu tepe, Nepal ile Tibet i ayıran sınırı çizer. Dondurucu soğuk, doğal engeller ve altı bin metrenin üstünde havanın, solunum maskesi kullanmayı gerektirecek kadar seyreltik olması gibi nedenlerle tırmanılması çok zor olan Everest Tepesi, bu güne kadar birçok dağcının malesef hayatına mal olmuş bir yer.
    29 Mayıs 1953 te Yeni Zellanda lı dağcı Edmond Hillary, kılavuzu ve taşıyıcısı Nepal li Tinsing in eşliğinde Everest Tepesi' nin doruğuna kadar ulaşabilmiş.


    Everest bir İngiliz coğrafyacısının adıdır; XIX. Yüzyıl' da pek iyi bilinmeyen ve "Dünyanın Çatısı" diye adlandırılan bu bölgenin tam ve doğru bir haritasının yapılmasında büyük katkıları olan bu coğrafyacının adı, bu tepeye verilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder