5 Ağustos 2015 Çarşamba

Fitzroy Dağı ve Ulusal Parkı / Fitzroy Mountain National Park


    Güney Amerika' da Patagonya And Dağları' nın sarp dağı Fitzoy, Şili ile Arjantin sınırı üzerinde yükselir. Yeryüzünün belli başlı dağlarıyla kıyaslanacak kadar yüksek olmadığı halde, Fitzroy' un granit tepesi en zor tırmanılan tepelerden birisi.


    Genellikle, en zor tırmanılan tepelerin en yüksek olduğu düşünülüyor. Oysa ki; 3340 metre yüksekliğindeki Fitzroy, dağcıları en az bir Everest ya da Annapurna kadar uğraştıran bir yer. Gerçekten bu dik ve sarp, granit tepenin dört bir yanı daima şiddetli rüzgarlara açık olan ve tırmanmayı oldukça zorlaştıran buzlu vadilerle çevrili. Bu yüzden profesyonel dağcılar uzun yıllar boyunca Fitzroy' un dağcılık için oldukça çekici gelen zirvesine ulaşabilmek için boş yere uğraştılar.


    En sonunda 1952 yılının Şubat ayında bir Fransız araştırma heyetinin üyelerinden Terray ve Guido Magnone büyük zorluklardan sonra tırmanmayı başardılar. Düzenledikleri bu zorlu tırmanış seferi sırasında yanlarındaki bir dağcı Poincenot, sellere kapılarak boğuldu. Dağın zirvesine ulaşabilmek adına çıkılan bu zorluk yolculukta hayatını kaybeden dağcının ismi, Fitzroy' un beş yüz kilometre güneydoğusundaki bir başka zirveye verildi...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder