16 Ağustos 2015 Pazar

İstanbul Yerebatan Sarayı / The Basilica Cistern, Istanbul, Turkey



    İstanbul' da Ayasofya yakınlarındaki Yerebatan Sarayı, 140 metre uzunluğunda, 70 metre eninde ve 8 metre yüksekliğinde, 366 sütunlu gerçek bir yeraltı sarayıdır ve İstanbul' a gelen turistlerin büyük ilgisini çeker.



    Bundan bin dört yüz yıl önce, Bizans İmparatoru Justiniaus, herkesin gözü olan İstanbul şehrinin sürekli düşman kuşatması altında bulunacağını ve kuşatma sırasında düşman birlikleri önce su yollarını yıkacağı için şehrin susuz kalacağını biliyordu.


    Bunun üzerine, şehrin çeşitli yerlerine sarnıçlar yaptırdı. Yerebatan Sarayı, bunların en büyüğüdür. Sarnıcın dibinde biriken yağmur suları, yağış mevsiminde bir metreye kadar çıkar.
    En sıcak yaz günlerinde sarnıca giren ziyaretçiler üşüdüklerini hissederler. Eskiden bu sarnıcın üstündeki evlerde oturanlar, sarnıcın tavanında açtıkları bacalardan kovalarını sarkıtıp buz gibi suları evlerine çekerlermiş. Bazı kaynaklarda, bu sarnıçta yaşayan timsaha benzer sırtı dikenli bir hayvandan söz edilirse de bu mitolojik hayvanın en ufak izine dahi rastlanmamış.



    İstanbul' a yolunuz düştüğünde bu muhteşem yapıyı mutlaka ziyaret edin Yerabatan Sarayı (The Basilica Cistern) çok özel bir yapı.

You can watch below video About The Basilica Cistern. This Historical Structure is very special. Water very cold like ice on the ground. The Basilica Cistern inside is very cold even hot summer days. If you visit to Istanbul City of Turkey you must see The Basilica Cistern.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder