4 Şubat 2015 Çarşamba

Birkaç Güzel Görülesi Ege Köyü.._2. Bölüm_

    Geçen paylaştığım birinci bölümde güzel köyler tanımıştık, şimdi ise Ege Bölgesi nin diğer güzel köylerini tanımaya, doğal hayatlarına, tarihlerine sızmaya devam edelim. Çadırlarınızı ve fotoğraf makinelerinizi hazırlayın, zira bu manzaraları, evleri bu duru denizi kolay kolay şehirlerde göremezsiniz.

_Doğanbey Köyü_
Aydın şehrinin ilçesi olan Sökeye bağlı Rum Mimarisinin karakteristik taş evleriyle bezeli, arnavut kaldırımlı muhteşem bir köy burası. Geri dönmek istemeyeceksiniz, burada kendinizi başka bir zaman diliminde apayrı bir diyarda sanacaksınız. Tarihi açıdan çok eskilere M.Ö. 7. Yüzyıllara dek uzayıp giden bir geçmişe dayanan eski adının Domatia olduğu bir Rum köyü aslında burası. Şimdilerde ziyaretçi tanıtım merkezi olarak kullanılan eski bina daha önceleri Rumların okul binası olarak kullanılmış. Bu güzel bina içinde müze odası, bilgisayar odası, sergi salonu, kütüphane ve hatta kafetarya bile barındırıyor. İster buradaki deneyimli ekibin düzenlediği geziye katılabilir isterseniz büyük bir geçmişe ev sahipliği yapmış taş evleri, bu köyü ve taş evlerin arasında bulunan tarihi şapel ve kiliseyi keşfedebilirsiniz. Eko turizimi açısından da inanılmaz bir zemin sunuyor Doğanbey Köyü, çünkü Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içinde yer almasının getirisi olarak yürüş ve treking parkurları, çeşitli kuş ve çiçek türleri zenginliği ve özellikle de doğa sporlarına uygun bölgesiyle gezilip,  keşfedilmesi gereken bir yer. Köyün yukarıları tepe kısımları manzara açısından bir harika, unutmayın güzel manzaralar görmek için yükseklere tırmanmak gerekir, bu anı yakalamak adına üşenmeyin tırmanın ve muhteşem manzarayı gözlemlemenin keyfini yaşayın.
_Kayaköy_
Biraz daha aşağılarda Fethiye de yer alan adını çoğu kişinin duyduğu, bildiği bu muazzam Kayaköy, Mübadele döneminde köyde yaşayan Rumların Yunanistan a geri dönmesi sonucu terk edilmiş bir şekilde kalakalmış. Köy genel olarak çok da küçük sayılmaz 2 bini aşkın Rum mimarisine ait taş evler, şapel, kilise ve sarnıçlar her şey bırakıldığı gibi duruyor. Tarihi sit alanı haline gelmiş Kayaköy her yıl binlerce yerli yabancı turistin, gezginin uğrak noktası halinde; gelen ziyaretçilere yıllara meydan okuyan taş duvarlarıyla poz veriyor. Ayrıca “Büyü” filmine set olarak kullanılmış olduğunu da eklemek isterim.
Bademli köyü_
Dikili de yer alan Bademli Köyü muhteşem deniziyle ziyaretçilerini bekliyor. Burası henüz çok da fazla keşfedilmemiş bir yer, genel popülasyonu yazlıkçılar sağlıyor. Dikili ye 7 km uzaklıkta bulunan Bademli Köyü, yine taş evleri ve dar sevimli sokaklarıyla çok hoşunuza gidecek. Üzüm suyundan yaptıkları ve içine bazı otlar karıştırdıkları koruk suyu çok mehşurmuş. Konaklamak isterseniz pansiyona dönüştürülmüş taş evlerden oluşan seçeneklerinizi gönlünüzce değerlendirebilirsiniz. Özellikle Bedriye Hanım Konağı mavi panjurları ve bahçesindeki güzel çiçekleriyle konuklarını bekleyen çok şirin bir pansiyon.

Yandaki resimde Doğanbey Köyüne ait tarihi evlerden birini görebilirsiniz...

_Dalyanköy_
Çeşmeye bağlı Dalyanköy diğer yerlere nispeten biraz daha turistik. Son yıllarda Çeşme turiziminden burası da nasibini almış ve bunu birazda fiyatlarına yansıtmış. Ama yinede dilerseniz mehşur balıkçılarından birini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca dalış yapmayı sevenler ve yeni başlayacak olanlar için de burası gayet iyi bir nokta. Konaklamak için butik oteller mevcut ve spa hizmeti de veriyorlar.
_Mazıköy_

Bodrum un güzel Gökova Körfezinde bulunan Mazıköy gelebileceğiniz dörtdörtlük yerlerden biri. Bodrum un kalabalığından bunalanlar için burası, inceyalı plajı ve muhteşem taş evleriyle, tepelerin sırtlarındaki çam ağaçlarıyla huzur verici bir yer. Tarihe göre Malta Şövalyeleri Gözyaşı Kayası denen yeri oyarak içine altın küplerini saklamışlar, bu kayayı ziyarete çıktığınızda, Hurma Sahilinin genel manzarasına da hakim olacaksınız. Diğer bir oluşumu ise Kayık Kayalar ismi verilen kayalar, bunlar uzaktan Viking Kanyonu na benzetildiğinden dolayı bu ismi vermeyi uygun görmüşler. Neyse ki imar izni çıkmıyormuş buraya yoksa bu denli güzellik, doğallık anında bozulurdu. Ama daha sonraları ne olur bilinmez hazır böyle bakirken gidilip görülmeli...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder