20 Şubat 2015 Cuma

Bursa da Gezebileceğiniz Mekanlar...

    Bursa tarihiyle dopdolu bir şehir. Dünyanın her yerinden turistler bu tarihi mirasları gezip, görmeye gelmekte. Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi Bursa. Uludağ Kayak Merkezleri ile, Mudanya da denizi ile ve tüm tarihi birikimi ile mutlaka görülmesi gereken bir yer.
    Aslına bakarsanız Bursa nın eski fotoğraflarını gördüğümde içim burkuluyor. Dağın eteklerindeki yemyeşil ormanlar artık kendini zalim gece kondulara teslim etmiş durumda. Eskilerin o tenha, güzide Heykel Meydanı bugün harcı alem bir insan kalabalığı akıntısına kapılmış. Normalde çok da fazla trafik sorunu olmayan bir şehre nasıl mı trafik sorunu getirilir, tabiki elindeki açık yolları kapatıp, üzerine bir de var olan yollarına tramvay benzeri yavaş mı yavaş bir araç ekleyerek. Metrosu yapıldı neyse dedik işe yaradı ama bu şehir içindeki tramvay hiç mi hiç olmadı...
    Neyse ne yine de Bursa elinde kalan tarihi değerlerini koruyabilmiş bir şehir. Koskoca Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmanın mağrur gururunu hep üzerinde taşımış, adımlarını dikkatli atarken yüreğinden damıtarak çoğaltmış bağrındaki toprak sevgisini. Gezilecek çok yer var nereden başlasam bilemiyorum. Öncelikle Tophaneye gitmelisiniz derim, çünkü kuş bakışı olarak şehre tepeden bakabileceğiniz sıra sıra çay bahçelerinin bulunduğu ve Tarihi saat kulesi ve Tophane size görmek isteyeceğiniz manzaraları gösterir mi bilmem ama özellikle gece manzarası bir harika Bursa nın. Işıkları bir bir yanmaya başladı mı keyfine diyecek yok şehrin, çünkü ister istemez içinde biriken çarpık kentleşmeyi ancak gecelere bürünerek silip atabiliyor.

    Tophaneden sonra yine tarihi bir semt olan Çekirge ye doğru yola çıkabilirsiniz. Hatta giderken yol üzerinde sağ tarafta kalan Karagöz-Hacivat Müzesini gezebilirsiniz. Onların hayatlarını artık bilmeyen kalmadı. Daha sonra Karagöz-Hacivat ın 1300 lü yıllarda inşaatında çalıştığı muhteşem Ulu Cami yi gezebilirsiniz. Bursa aslında ana merkez yerlerinde yürüyerek çoğu yere ulaşılabilecek bir şehir artık yeni meydanlar yeni semtler kuruldu tabii orası ayrı ama bu eski semtlerde yürüyerek gezebilirsiniz kaldı ki yabancı turistler bile öyle yapıyor. Ulu Cami den çıkışta Heykele doğru yürüyün ve Mustafa Kemal Atatürk ün heybetli heykelinin olduğu ana meydana doğru ilerlerken solda Tayyare Kültür Merkezini göreceksiniz. Burada genelde hep bir sanatsal faaliyetin sergisi olur, camlardan bakın eğer hoşunuza giden bir sergi varsa girin gezin. Tayyare Kültür Merkezinin sırasında köşede mavi bir bina Mehşur İskender yapıyor. Bu dükkan İskender in ilk kurulduğu yerdir karnınız acıktıysa bu geleneksel lezzeti deneyebilirsiniz.
    Daha sonra Yeşil e doğru ilerleyebilirsiniz. Burada Yeşil Türbe ve Yeşil Cami yer almakta karşı karşıyalar. Bursa nın nadide bir sembolü olan Yeşil Türbe ismini üzerindeki turkuaz çinilerden alıyor. Ancak zamanla çalınıp parçaları yurt dışına çıkarılan güzelim çiniler yerine günümüzde konmuş yaklaşık renklerde farklı çiniler yer yer sırıtabiliyor. Sonrasında bir de Emirsultan tarafına devam edip Emirsultan Cami yi de gezebilirsiniz.
    Setbaşı Köprüsü nden görebileceğiniz paralel konumundaki Irgandı Köprüsü mutlaka görülmesi gereken bir yer. Dünya da bu köprünün benzeri çarşılı köprü konumunda 3 adet daha var. Bulgaristan, İtalya ve Venedik te bulunuyor. Irgandı Köprüsü ndeki dükkanlardan Bursa ya özgü hediyelikler alabilir orada bulunan kafelerden birinde yorgunluk çayınızı içebilirsiniz. Eğer geziniz cumartesine denk geldiyse Heykel in üst tarafında yer alan kime sorsanız tarif edebileceği Mevlana Dergahı nda sufi müziği ve sema gösterisi izleyerek bambaşka bir deneyim yaşayabilirsiniz üstelik ücretsiz, çıkışta güzel bahçesinde konuklarına çay ikramı da sunuluyor.
    Tarihi yerleri gördükten sonra kafe-bar ve gece hayatı için bir nebze uzağa F.S.M. Bulvarı na gitmeniz gerekecek. Orası barlar ve kafeler konusunda size birçok seçenek sunacak. Geniş ve capcanlı cadde sırası boyunca güzel mekanlara ev sahipliği yapıyor.

    Eğer Bursa tatiliniz bir haftaya yayılı şekildeyse 30 km kadar uzaklıktaki Mudanya da deniz sefası yapabilir, mis gibi havasının tadını çıkartabilisiniz. Geçenlerde Mudanya yı tanıtarak gezilecek yerlerini anlattığım yazıma da BURADAN ulaşabilirsiniz.
    Dilerseniz Uludağ ın muhteşem çam ormanlarında oksijene doyabilirsiniz. Teleferik semtinden Teleferik ile Oteller Bölgesine dek çıkabilir, yaz ise doğayı gezebilir kış ise tesislerde kayak yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder