Bu hafta hep tropik yerlerle ilgili açılış yazıları yazdım. Ve genelde Hint Okyanusu ndaki güzel yerleri anlattım, şimdi biraz daha bize yaklaşalım. Basra Körfezi ve Umman Körfezi kıyılarında yer alan Dubai nin çöl üzerindeki küçük bir kasabadan, gökdelenler cennetine dönüşmesi...
1900 lü yıllarda sadece liman kasabası olarak, küçük bir balıkçı kasabasıydı Dubai. Balıkçılık birincil meslek olduğu için Dünya Piyasasına "inci" ile girmişti. Ancak 1930 larda karşılaşılan Dünya genelindeki ekonomik kriz inci piyasasını da vurdu ve bu da Dubai nin ekonomisinin çökmesine sebep oldu. Dubai azimli bir ülke ve şansı yaver giderek 60 lı yıllarda petrolün bulunmasıyla ihracata başlandı. Aynı anda İngiltere egomanyasından kurtulunup 7 bölgeyi birleştirerek Birleşik Arap Emirliklerini kurdular.
Sonrasını zaten herkes biliyor. Günümüzde Dubai aldı başını gitti, petrol, turizm, ülke dışında oynanan uluslararası kaçak oyunlar derken, Dubai yaşayanları çok çok zengileşip, şımardı. Ama turizm her türlü kat kat artarak yoğunluğunu sürdürdü. Dünyanın her yanından inanlar, çölde yaratılmış bu metropolü görmek için geldiler.
İnternet üzerinden bir günde Dubai Vizesi alınabiliyor, ister turlarla, isterseniz balayına, tatile rahatlıkla gidebilirsiniz. Dubai bir Arap ülkesi diye sakın diğerleriyle karıştırmayın burası bambaşka bir yer. Zaten hemen hemen Dubai de yaşayanların % 80 i artık yabancı. Toplum karışmış durumda, sadece hintli, pakistanlı ve filipinliler çalışıyor, halkın kalanı çok zengin öyle ki bu kadar lüks otomobilleri, binaları, otelleri aynı anda bir arada görünce insan nereye baksam diye şaşırabiliyor.
Bir otomobil kiralayıp gönlünüzce gezebilirsiniz, ne de olsa petrolün cennetindesiniz benzin çok ucuz. Ayrıca normal taksilerde fazla pahalı değil ve metro imkanı da bulunuyor.
Herkesin en fazla merak ettiği konu müslüman olarak gidilen bir Arap ülkesi olan Dubai de giyim kısıtlaması var mı? Deniz kenarında zaten sorun çıkmıyor fakat şehir içinde, avm alış veriş merkezlerinde haddinden fazla da açık giyinmemek gerek, yani kısacası olayın dozunu kaçırmayın bu yeterli. Yabancılar, turistler, yerli halk hepsi birbirine uyumlu görünüyor. Dedim ya diğer Arap ülkelerine benzemiyor içki falan da serbest tabi.
Dubai yi tercih etmeniz için ilk olarak havası ve denizinin güzelliği sizi şaşırtacak bu söylenebilir. En düşük sıcaklık 23 derece ve daha altına düşmüyor özellikle mart-nisan ayları gitmek için çok uygun. Özellikle balayı çiftleri için muhteşem konseptli otel odaları bulunuyor. Dubai; Sinbad filminden çıkmışcasına mistik ve egzotik Arap kültürünü herkes hissetsin diye elinden geleni yapıyor.
Dünyanın 7 yıldızlı oteli Burj El Arab dan sonra bir diğer görülesi önemli yapı ise; Burj Khalifa tam 850 metrelik bu binanın tepesine çıkılabiliyor ve özellikle fotoğraf tutkunları için ortaya akıl almaz fotoğraflar çıkacaktır. Yine denizi doldurularak yapılmış Palmiye Adası (Palm Island) da görülesi ilginç yapılar arasında.
Alış verişi sevenler ve özellikle elektronik cihazları sevenler için Dubai de vergi olmaması mutlu bir haber olacaktır. İlk sıradaki alışveriş merkezi Dubai Mall u bir günde gezmeyi bitiremiyorsunuz inanılmaz büyük, içinde devasa bir akvaryum birçok farklı markanın dükkanları, terastaki kafelerde yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. Dubai de her şey turistleri şaşırtmak için yapılmış. Abartıyı, şaşayı seviyorlar ve bunu her alana yerleştirmişler.
Her kültürden restoranlarıyla, 360 derece şehir manzarası sunan roof barlarıyla, birbirinden güzel kokteyleri ve kafeleriyle rengarenk, şıkır şıkır geceleri de var Dubai nin. Bu da sadece deniz ve kumsalların olmadığı sizi sıkmayacak canlı bir tatil anlamına geliyor.
Dubai Uçak Bileti Fiyatlarına BURADAN ulaşın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder