Bursa nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Ulubat Gölü nün kıyısında bir yarımada olan Gölyazı; tarihi ve şekli nedeniyle çok ilgili çekici. Gölyazı ile ilgili yapılan program ve dizi çekimleri köyü ünlendirdi ve özellikle bahar ve yaz aylarında tıklım tıklım olmasını sağladı.
Gölyazı Köyü ve köylüler için kazanç kaynağı oldu. Köyü kıyıya bağlayan köprüden bir kaç arabanın geçmesi zahmetli ama yılın belli dönemlerinde gölün suyu çekildiği zaman köprünün alt tarafında yanda yollar ortaya çıkıyor ve oralarda kullanılabiliyor Gölyazı görülmeye değer. Apollon Krallığının merkezi Gölyazı, zaten Ulubat Gölü nün de eski adı Apollontmuş. Krallık döneminde Edremit ve Erdek e bağlı kalmış, Dönemin İmparatoru olan Hadrianus, Bitinya turu sırasında kente uğramış ve buranın giriş kaspına İmparator Hadrianus adına onur yazısı konuşmuştur.
Halk arasında Delik Taş ismi verilen yerde geçmişin izlerini taşıyan Antik Yol u görebilirsiniz. Birbirine paralel hizada ki bu yolların uzantıları Nekrapol ün içine dek gider ve geçmişindeki arabaların tekerlek izleriyle, atların nallarının izleri günümüzde de görünür durumda. Nekrapol alanında ise kayalardan kesilmiş parçalardan oluşturulan doğal lahit mezarları ve kapaklarını görebilirsiniz. Düşmanlara karşı yarımadanın en dar olan yerini denetimde tutabilmek adına halk arasında Taş Kapı denilen kare şeklinde bir sur yükseliyor ve yer yer 5 metre kalınlığa ulaşan bu surda kent içindeki açıkhava tiyatrosunun inşaasında kullandıkları taşlardan kullanmışlar. Ayrıca köyün girişinde karşılaşacağınız Aziz Pantaleiman Kilisesi Yunan Klasik mimarisini günümüze taşıyor, kötü durumdaki kilise 2009 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sonucu şuan içinde kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenlediği kültürevi haline getirildi ve güzelde oldu.
Her sene baharda leyleklerinde Gölyazı Köyüne gelmesi ile şenlikler düzenlenir, sanatçılar gelir, konserler, eğlenceler, köy ahalisi kendi ürettiği ürünlerini sergiler ve ziyarete gelenlere satarlar ve uzun yollardan uçarak köye yavrulamak için gelmiş olan leylekleri şenlikle kutlarlar.
Gölyazı köyüne 6 km civarı bir uzaklıkta bulunan Eskikaraağaç Köyü de kendi meydanında Leylek Şenliğini kutlamaktadır. O köyde de katıldığım leylek şenliği çok eğlenceliydi. Ayrıca gündüz erken gidip, göl kenarında ağaçlar altında bir yer kapıp çadırınızı oraya kurarsanız muhteşem bir keyif olur. Sabah güneşin göl tarafından muazzam doğuşuna tanıklık edebilir, göl kıyısında yürüyüş yapabilirsiniz. Eskikaraağaç Köyü, Gölyazıya nazaran daha büyük ve biraz daha az bilindiği içinde orası kadar dolu olmuyor. Leylek Şenliği günü fener alayıyla açılış yapılıyor ve herkes ellerinde fenerlerle köyün tepesinden tam gün batımında müziklerle köy meydanına yürüyor bu güzel anı mutlaka yaşamalısınız, akşamki konserde ise tam bir köy eğlencesine tanıklık edeceksiniz. Sonra isterseniz çadırınızın olduğu yerde mangal yapabilir ya da köylü teyzelerin oracıkta açtığı gözlemelerden alabilirsiniz. Bu yıl 11. sinin düzenleneceği Leylek Şenliği genelde mayıs ayında yapılıyor. Eğer arkadaş grubunuzla kalabalık gelirseniz çok eğlenceli bir hafta sonu geçirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder