21 Şubat 2015 Cumartesi

3 Boyutlu Yazıcı ile Yapılan Ev ve Villa...

    Çinliler ya Dünyayı kurtaracak ya da Dünya nın sonunu getirecek. İcat ettikleri birbirinden farklı ürünler bazı zamanlarda hayatımızı kolaylaştırırken bazen de sağlığa zararlı şeyler oluveriyor. Yeni üretimleri ise 3 boyutlu yazıcı ile ev üretme sistemi, gelin nasıl oluyormuş inceleyelim.
    Bildiğiniz gibi çağımızın son zamanlardaki en ilginç buluşlarından biri 3 boyutlu yazıcılar (3d writer), farklı amaçlara hizmet etmek için, farklı boyutlarda üretilen bu yazıcılar, dilediğiniz ürünün aynısını sizin seçtiğiniz malzemelerle üretebilme özelliğine sahipler. Çok iyi yönlerde kullanılan 3 boyutlu yazıcılar örneğin protez kol, bacak gibi uzuvlar üretebilirken, aynı zamanda çok uzun süre olmasa da ateş edilebilen silah ve aklınıza gelebilecek bir çok ürünü üretebiliyorlar. Şimdilerde ise karşımıza ev üretebilme teknolojisi çıktı. Çinliler 3 boyutlu yazıcıların devasa boyutlarını üretmişler ve ilk iki kategoride ev üretme denemelerini gerçekleştirmişler.
    Resimlerde gördüğünüz apartman tarzı ya da villa tarzı olan bu iki ev çok kısa sürede 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş. Üretilmiş olan bu villa 10 metre genişliğinde ve 6.6 metre boyunda, apartman ise gayet hoş ve 6 kattan oluşuyor. Villanın toplam maliyetinin 100 bin dolara geldiğini belirten Çinli WinSun Şirketi, geleneksel yapım tekniklerine göre çok daha hızlı ve ucuz olan bu olayın sonucunda haliyle işçi masrafları da % 80 boyutlarda azalıyor.
    Gelelim evlerin yapımında kullanılan malzemeye; evlerin ana malzemeleri geri dönüşümü seven Çinliler tarafından yine geri dönüşümlü inşaat atıkları ve materyallerden kullanılmış. Temel olarak ise; çimento ve cam elyafı ile sıkılaştırılarak güçlendirilmiş beton yani hemen hemen modern binalarda kullanılana yakın malzemeler.
    Bu işi gerçekleştiren Çinli WinSun Şirketi tam 24 saat içerisinde tek katlı 10 daireyi bu 3 boyutlu yazıcı ile yaptıklarını ve bu sayede yapılacak evlerde her dairenin fiyatının ise 5 bin dolara geldiğini söylüyorlar. Herkesin uygun fiyatlara sağlam ve modern yapıda evlere sahip olmasını amaçlayan WinSun Şirketi bu sene Türkiye ve 8 ülkede bu çalışmalara başlayıp 3 boyutlu evler yapmayı planlıyor.
    Evler gerçekten güzel görünüyor, bakarsınız önümüzdeki yıllarda bir villaya sahip olmak hayal olmaktan çıkar, prefabrik malzemeden üretilen binaların yerini belki bu evler alır ve çarpık betonlaşma da düzenli bir hale sokulur. Gerçi şehir içleri için bu iş çok zor çünkü 3 boyutlu yazıcı dar alanlarda kullanılamaz. Fakat yeni yerleşim yerleri oluştururken bu gerçekten çok işe yarayacak bir olay olabilir.
    Aşağıdaki video da evlerin nasıl oluşturulduğu anlatıyor göz atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder