27 Şubat 2015 Cuma

Son Kızılderilileri Dünyaya Anlatan, Edward Curtis in Fotoğrafları...

    Edward Curtis; hayatını, ailesini ve her şeyini hiçe sayarak yok oluşun eşiğindeki Kızılderili Kabileleri fotoğraflamış, bu yolda kendi hayatını heba etmiş ve Amerika nın asıl sahipleri olan kızılderili ırkında yok olması gerçeğini değiştirememiş...
    Amerikalı fotoğrafçı Edward Curtis, birçok kızılderili kabilelerde binlerce fotoğraf çekmiş bunun uğruna, onlarla kıtanın doğusundan batısına yolculuk yaparken ömrünün 30 yılını harcamış. Bu fotoğraf tutkusunun başladığı 1900 lü yıllarda Erward Curtis ailesi olan kendi halinde Seattle lı bir fotoğrafçıyken yerli kabilelere dikkat çekmek ve bu ırkın yok olmamasını sağlamak amacıyla Amerika nın batısına yolculuk yapıp henüz, el değmemiş olan bu topraklarda, yok edilmeden önce 80 kadar kalmış son kızılderili yerli kabilelerin birçok fotoğraflarını çekti.
    Özellikle kovboy filmlerinde isimlerini çok duyduğumuz Apache (Apaçi) kabilesinin şefi Geranimo yu da fotoğraflayabilmiş Edward Curtis ten geriye eskiden yaşamış ve artık toprakları, kabileleri olmayan yerlilerin resimlerdeki solgun yüzleri kalmış... Edward Curtis in neredeyse tüm hayatını adadığı bu projesi Dünya nın ilk belgeseli olarak kabul edilmiş. Bu duyarlı fotoğrafçı yok olmaya başlamış kızılderili ırkın kimsenin umurunda olmayışına üzülerek, Dünya ya onlarında burada olduğunu ve buranın aslında onların toprakları olduğunu göstermek istemiş... Gerisinde 3 bin küsür fotoğraf bırakmış.
    Edward Curtis ilk olarak bu tutkulu fotoğraf yolculuğuna çocuğu ve karısı ile başlamış. Ancak bu tekinsiz yıllarda başlarına birçok kötü olay gelince, ailesi ile yollarını ayırmış. Hatta karşılaştığı onca zor durum esnasında 45 bin negatifini kaybetmiş. Tabiki ilk zamanlarda Kızılederililer bu beyaz adamın etraflarında dolaşmasını istememişler ve rahatsız olmuşlar ne de olsa beyazlar bu kıtaya peşlerinde yalnızca ölümü sürükleyerek getirmişler. Sonralarda bu adamı aralarını almışlar ve ona saygı göstermişler, kabullenmişler.
    Edward Curtis ten geriye kalan bu fotoğraflarda yok edilmiş bir halkın mağrur bakışları ve kendi halindeki yaşamları izlenebiliyor. Kendisi ise 30 yıllık bir fotoğraf maratonunun ardından beş parasız bir şekilde, sağlığı bozulmuş ve ailesini kaybetmiş olarak hayata gözlerini yummuş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder