17 Şubat 2015 Salı

Yıldız Parkı Koruluğu ve Yıldız Sarayı Mutlaka Görülmeli...

    İstanbul u ziyarete gelenlerin gezip, görmesi gereken bir yer Yıldız Parkı ve Yıldız Sarayı. Ayrıca şehir merkezi içindeki en büyük koru olması konusunda birincilik burada. Beşiktaş dan, Ortaköy e doğru sahilden yolunuzu devam ettiriyorsunuz ve muhteşem güzellikteki Yıldız Parkına çıkıyor yolunuz.
    Burası Beşiktaş ve Ortaköy Mevkileri arasında 500 bin m2 lik bir alanı kaplayan devasa bir koru. Umarız ki yıllar ve kanunlar burayı daima korur ve bu güzelim koruluk da yok olup gitmez. Yıldız Korusuna girer girmez, birden şehirden buraya ışınlanmış gibi hissediyorsunuz. Şehir tüm kalabalığıyla gerinizde kalıyor ve önünüz alabildiğine orman, havuzlarda yüzen sevimli ördekler, sincaplara yuva olan ağaçlar ve birbirinden göz alıcı köşkler karşılıyor sizi. İki tane muazzam güzellikteki köşk biri Malta Köşkü diğeri ise Çadır Köşkü.
    18. ve 19. yüzyılda inşa edilmiş mükemmel bir mimariyi yansıtıyor iki köşkte. Hele Malta Köşkü iç dekorasyonuyla bir harika. Kendinizi muhteşem hissedeceğiniz bir yer, içinde yemek yiyebilir ya da çayınızı kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Büyük camları dekoratif perdeleri ve en güzeli de altın yaldızlı, işlemeli tavanları gerçekten görülmeye değer. Harika bir İstanbul gezmesi ve köşkte yediğiniz yemek ile sanki 1800 lerin sonlarında bir öğleden sonrası İstanbul da geziyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz.
    Çadır köşk ise sevdiğinizi götürebileceğiniz son derece romantik bir Kafe niteliğinde. Hatta biraz daha ileri gidip, Boğaz manzaralı üst katında evlilik teklifi bile edebilirsiniz çünkü burası tam yeri. Hafta sonları sabah 09.00 ile öğlenden sonra 14.00 arası açık büfe kahvaltı ve brunch hizmeti sunan bu köşke, ailecek ya da arkadaş grubunuzla da gelip, oldukça keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Hatta bu güzel mekan, nişan, düğün gibi mutlu günleriniz için size kapılarını açtığı gibi toplantılar için de çok uygun bir yer.
    Eğer birbirinden güzel porselenleri incelemek ve hatta satın almak isterseniz, parkın içindeki Yıldız Porselen Fabrikasını ziyaret edebilirsiniz. Osmanlı Dönemi nde 1895 yılında açılan porselen üretimevi, Avrupa tipi seramik ihtiyacını karşılamak amacıyla üretim yapıyormuş. Bünyesinde bir çok kaseler, tabaklar, vazolar üretilmiş ve genelde üzerlerinde Boğaz Manzarası resimleriyle süslü olurlarmış. Yıldız Porselen Üretimevi nin binası görülmeye değer Ortaçağ Şatolarını Andıran bir mimaride.
    Ve tabiki tüm heybetiyle Yıldız Sarayı nı gezmeden dönmek olmaz. Pazartesi ve Perşembe günler haricinde, kış zamanı sabah 9 buçuk akşam 4 arası, yaz saati zamanı ise, sabah 9 buçuk tan akşam 5 e kadar giriş yapılıp, gezilebilir. Yıldız Sarayı II. Abdülhamit zamanında Osmanlı Devleti nin ana sarayı olarak hizmet vermiş. Ve genel koruluk bölgesi ise Kanuni Sultan Süleyman Dönemi itibari ile avlanma bölgesi görevini görmüş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder