15 Şubat 2015 Pazar

Bir Devrimin Hikayesi; Küba...

    Küba adası günümüzde karayiplerde bulunan en kalabalık ada kabul edilir. Dünyada sayılı kalmış sosyalizmle yönetilen ülkelerden biri Küba. Belki yaşam standartları iyi değil ancak halk arasında işsizlik de yok denecek kadar az.
    Geçmişinde çok hareketli bir tarihi olan Küba nın en son haline gelip devrimle tanışması ve sosyalizmle günümüzdeki halini alması, 1959 yılında acımasız diktatör Fulgencio Batista yı yenerek, Kübayı terk etmesiyle gerçekleşen Küba Devrimi ve bunun olmasında rolü geçen Fidel Castro ve Che Guevera... Küba yıllarca kendi kendine yetti, dünyaya başta Hollanda ve Kanada ya şeker, petrol, tütün ve puro ihraç ederek, ülkede turistleri ağırlayarak kendini geçindirmeye çalışıyor.
    Küba şu anki sosyalizm yönetimiyle görülmeye değer. İleride hükümetler, yaşam şartları değişir mi bilinmez ama her ihtimale karşı bu nostaljik haliyle mutlaka ziyaret edilmeli.
    Ağustos ayında giderseniz bu tropikal adanın karnaval zamanına denk gelme ihtimaliniz var. Capcanlı sıcak kanlı latinlerin, her şeye rağmen gülümsediği Küba da tatili geçirmek farklı olacaktır. Ayrıca yemekler konusunda baharat sever biriyseniz sorun yok çünkü İspanyol-Karayip karışımı bir mutfağa ve çok baharlı bir damak tadına sahip Kübalıların yemekleri çoğu kişiye hitap etmeyebilir. Restoran ya da hizmet müesseselerinde bırakacağınız 1$ lık bahşiş bile halk için önemli bir kazanç sayılacaktır. Küba da çok para harcamadan gezip, tatilinizi yapabilirsiniz, bizim için tek sorun Orta Amerika nın uzak oluşundan dolayı uçak bileti fiyatları olabilir.
    nın başkenti göz bebeği ve içindeki Kolonyal Dönemden kalma eserler sayesinde Unesco Dünya Mirası Listesi nde yer almaktadır. Coşkulu ve hareketli ezgileriyle bezenmiş şarkılardan oluşan repertuarlarıyla her köşe başında kübalı müzisyen gruplara rastlamanız mümkün, bu eğlenceli müzikler, tropikal esintilerle birleşecek ve coşkuları sizi de kaplayacak.
Havana Küba
    Havana nın merkezine yakın olan dünyaca ünlü Playa del Este, diğer ünlü plajı da Holguin bölgesi çevresinde yer alan Playa Esmeralda plajı ve tropikal balıkların her çeşidine tanık olmak içinde görülmesi gereken yer Calte Buena plajıdır. Dünyayı gezmeyi ve kitapları için ilham almayı seven Ernest Hemingway kitaplarının bazılarını Parasio plajında yazmıştır. Karayip denizinin masmavi, tertemiz sularından, bembeyaz ince kumundan ve palmiyelerle çevrili atmosferinden ilham almamak mümkün değil. Gerçekten bayılarak baktığımız tropik deniz resimlerinin ana vatanı Küba. Eğer eski klasik Amerikan arabaları ilginizi çekiyorsa dünya üzerinde klasik arabaların en orjinallerini ve bu kadar fazlasını bir arada görebileceğiniz yer burası. Turist gezilerinin ve aktarmalarının da bir parçası bu klasik arabalar aslında.
    Karayip ve Küba nın tüm doğal güzelliklerini görmek için ünlü botanik bahçelerinden bir kaçını ziyaret edebilirsiniz. 600 hektarı geçik büyüklüğüyle Havana Garden ve Vinales Valley bu görülmesi gereken botanik bahçelerinden başında geliyor.
    Bir Türk olarak bence ilk ziyaret edilmesi gereken yer Havana da yer alan Atatürk Heykeli, Atamızın heykeli Küba da bulunan tek yabancı devlet adamı heykeli başka hiç kimsenin heykeli yok. Atatürk Devrimlerinin bir hayranı olan Fidel Castro bu heykelin altına ispanyolca  "Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu, Yurtta Barış, Dünyada barış" yazıyor. Ayrıca artık heykeller iki tane oldu bir tane de en popüler yerlerden biri olan Puerto Caddesindeki parkta da artık bir Atatürk Heykeli bulunuyor.
    Daha sonra ziyaret edebileceğiniz Devrim Meydanı ve Devrim Müzesi yine ünlü tarihi yerler. Genel olarak bir müzeler diyarı Küba muhtemelen sadece en önemlileri görmeye zamanınız olabilir. Hatıra olarak hediyelik eşyalar ve ünlü Küba Purosu satın alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder