18 Şubat 2015 Çarşamba

Plitvice Göllerini Keşfedin

    Muhteşem ormanlarla kaplı dağların arasında can bulmuş 16 göl ve gölleri birbirine bağlayan masmavi tertemiz şelaleleriyle saklı bir cennet Plitvice Gölleri... Şelaleler pek çok dereye ayrılıyor ve ortaya harika bir görüntü çıkıyor, evleri olan yüzlerce canlı ise bu doğal parkı yaşamlarıyla süslüyor.
    Daha önce Hırvatistan ın başkenti Zagreb ile ilgili yazı yayınlamıştım. Şimdi ise Zagreb' ten metro, taksiye binip ya da otomobil kiralayarak ulaşabileceğiniz doğa harikası Plitvice Göllerini paylaşıyorum. Hırvatistan; küçük bir ülke de olsa, 4,5 milyonu aşkın nüfuslu ancak, Avrupa nın doğal ve tarihi değerleri konusunda baş tacı bir ülke. 5.835 km lik mükemmel sahil şeridinin yanında Hırvatistan ı Orta Avrupa nın göz bebeği yapan doğa harikası parkları, Plitvice Gölleri de bunlardan sadece biri. Bu Plitvice Bölgesi 1949 da Ulusal Park kategorisine dahil edildi ve 1979 da Unesco Dünya Mirası Listesine katıldı. Daha sonra Zagreb ve kıyı kısımlardaki Zadar arasında yer alan Plitvice Göllleri Dünyanın dört bir yanından ziyaretine gelen turistlerin ilgi odağı haline geldi.
    Yolunuz Hırvatistan a düşerse gezilecek ve görülecek onca yer için mutlaka fotoğraf makineniz olmalı ancak, Plitvice Gölleri sırasında makineniz olmazsa bu büyük şanssızlık olur. Parkın 8 km2 sini göller oluşturuyor ve park toplam 300 km2 büyüklükte doğal yaşamın korunduğu cennet bir köşe. Yüzlerce canlı; ayılar, kuşlar, geyikler, kurtlar, sincaplar ve daha nicelerinin evi burası. Bunların yanı sıra birçok bitki çeşitliliğinden oluşan ekolojik yapısı zaten nefes kesici güzellikte.
    Parkta yer alan sürekli görebileceğiniz en yaygın ağaç türü kayın ağaçları. Orman alanının neredeyse %73 ünü kayınlar oluşturuyor. ekolojik açıdan da değeri yüksek olan kayın ağacı, ormanlık alana can katıyor. Diğer görebileceğiniz güzel ağaç türü ise köknar ağacı. Biraz daha yüksek kısımlarda yer alan köknarlar, yaşam alanlarını genellikle kayınlarla paylaştıklarından dolayı ortaya harika manzaralar çıkıyor. Daha başka ladin, çam, akçaağaç, karaağaç ve meşe türlerine rastlayabileceğiniz bu yer sizi birden yüksek oranda doğa görüntüsüne boğacak hazırlıklı olun.
    Parkın doğal anlamda zengin olmasının bir sebebi de müdhale edilmemiş olması, Hayvan gübresi ve bitki kalıntıları zengin ekolojik zemin için zengin bir besin oluşturuyor. Ormanda birçok kuş ve böcek cinsi görmek mümkün, ayrıca tüm canlıların yaşam alanları orman kısmından, göl ve çayırlar sayesinde ayrılıyor. Parkta bitkileri sakın ama sakın koparmayın; çünkü içlerinde Hırvatistan Hükümeti tarafından koruma altına alınmış ender türlerde yer alıyor burada, toplamda 1146 farklı bitki türü görmeniz mümkün.
    İnanılmaz bir alana yayılmış olan Plitvice Gölleri Milli Parkı nın tek bir giriş noktası bulunuyor. Burayı yılın her günü sabah 08.00 akşam 19.00 saatleri arası gezebilmeniz mümkün. Yürüme yolları güvenli isterseniz grupça gezebilir ve üç dilde çeviri hizmeti veren rehber de kiralayabilirsiniz. Parkı yürüyerek gezmek istemezseniz, gezmek için otobüs, bisiklet ve bot kullanabilirsiniz. Parka çok yakında bulunan kamp yerleri ve otellerde de konaklayabilir böylece doğa ile iç içe olma fırsatını yakalayablirsiniz. Parkın içinde yemek ihtiyacınız için iki restoran bulunuyor.
    Her mevsim ayrı bir güzellige bürünen Plitvice Göleri Milli Parkı içinde yürüme yolları ahşap ve doğal taşlardan oluşuyor ve doğaya harika uyum gösteriyor. Parkın en yüksek şelalesi 70 metreden akan Veliki Slap. Bu doğanın insanlara armağanı olan yeri mutlaka gidip gezmek ve keşfetmek gerekir. Yolunuzu kesinlikle Hırvatistan a düşürün ve bu güzellikleri görün, pişman olmayacaksınız.

Hırvatistan  Vize Başvuru İşlemleri ve Bilgi için BURAYI TIKLAYIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder